Geschiedenis
BNNVARA

'New Coke' is de grootste marketingblunder uit de geschiedenis

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'New Coke' is de grootste marketingblunder uit de geschiedenis

Coca-Cola beging in 1985 een grote fout. In een poging het merk een boost te geven, lanceerde het bedrijf een nieuwe smaak die later New Coke werd genoemd. De Amerikanen zaten hier niet op te wachten, vertelt Erwin Wijman in J.G.L.W.: "Mensen hingen huilend aan de telefoon met het callcenter."

De grootste marketingblunder van de geschiedenis

Het bedrijf had een iconisch product en toch gooide Coca-Cola het roer om. Journalist en marketingdeskundige Erwin Wijman vertelt dat het alles te maken had met de grote concurrent Pepsi: "Pepsi was hip en happening, dat dronken je kinderen. De babyboomers dronken Coca cola, het was een merk van de oudere garde geworden."

Coca cola opnieuw uitgevonden

Bij Coca-Cola zagen hun marktaandeel dalen en bedachten een list om ten strijde te trekken in deze heuse cola-oorlog. Na duizenden smaaktests kwam daar een iets zoetere versie van de klassieke cola uit. "Het was allemaal heel gronding voorbereid", vertelt Wijman. "En ze dachten, dit gaat het worden: we hebben de Coca-Cola opnieuw uitgevonden."

De dorstige wereld kreeg een zoetere smaak maar bleef in hetzelfde herkenbare flesje of blikje. Toen de pr-man van Pepsi het nieuws hoorde, belde hij zijn bazen en zei dat ze de Coca-Cola-oorlog hadden gewonnen. Wijman: "Die oorlog bestond al sinds het bestaan van Pepsi. En de pr-man zei, we hebben hem gewonnen, Coca-Cola is overstag en hebben hun smaak veranderd. Ze hebben gelijk de journalisten ingestoken dat New Coke was gemaakt om meer op Pepsi te lijken."

Huilend aan de telefoon

Amerika stond op zijn kop. Wijman: "Mensen belden huilend naar het callcenter, ze kregen iets van 5000 belletjes per dag toen. En, ze lieten psychologen meeluisteren en die zeiden van, 'mensen belden alsof een dierbaar familielid was overleden'."

"Coca-Cola verbrandt de Amerikaanse vlag in mijn tuin", zeiden Amerikanen in het zuiden. Wijman: "Coca-Cola komt uit Atlanta en dat is in het zuiden. En Pepsi is boven New York, dat zijn de Yankees. Dus de zuiderlingen dachten ook nog, die Yankees gaan ook nog van ons winnen. Echt, iedereen bemoeide zich ermee."

'Smaak is iets rationeels'

Met de komst van New Coke was de klassieke cola-variant niet meer te krijgen. Amerikanen vonden dat hen iets werd afgenomen, en dat terwijl de smaak was getest. Wijman: "Ik denk dat het hier ook niet om smaak gaat, uiteindelijk. Het gaat om de totale Coca-Cola. Smaak is iets rationeels. Het merk Coca-Cola is iets ongelofelijk emotioneels. Coca-Cola is Amerika, het is de nationale drank waar je niet aan mag komen. Je vindt merken niet in de fabriek of in de schappen van de supermarkt maar in de hoofden van de consument."

Terug naar de klassieke smaak

De verkoop daalde en Coca-Cola besloot om de oude Coca-Cola terug te brengen. "Dan valt er tenminste echt wat te kiezen", zeiden ze in een commercial. En zo kwam het einde aan de tranen bij het callcenter en het gemis van de klassieker. Hoe konden ze ooit denken dat het in eerste instantie een goed idee was, kun je dan denken.

Wijman: "Ze dachten: we gaan de smaak verbeteren en dan komen we terug in het gevecht met Pepsi. Maar, if it ain't broke, don't fix it. Ze waren helemaal niet stuk, ze hadden gewoon een concurrent die jongeren wist aan te spreken en ze werden zenuwachtig en wilden iets doen. Uiteindelijk is het wel zo, dat het misschien de ultieme zet was om Coca-Cola nog meer te binden aan Amerikanen." Men dronk een glas, deed een plas en alles was weer precies zoals het was.

{podcast audio="146592" caption="#8 - Het jaar 1985" }

Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren - JGLW

We zijn ongeveer halverwege 2020 en we kunnen nu eigenlijk al wel zeggen: dit jaar gaat de geschiedenisboekjes in als een venijnig jaar. Ieder jaar heeft natuurlijk z'n schaduwzijde, in JGLW bespreken Wouter Bouwman en Roelof de Vries de rafelrandjes van een jaar dat achter ons ligt.

Ster advertentie
Ster advertentie