Cultuur & Media
BNNVARA

Van 'Avklo' tot 'Spebi': afkortingen zijn populair onder jongeren

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Van 'Avklo' tot 'Spebi': afkortingen zijn populair onder jongeren

Dankzij de corona-crisis kennen we allemaal wel de nieuwe term 'persco'. Maar daar blijft het niet bij. Doordat we minder fysiek contact hebben en vaker digitaal met elkaar praten, worden afko's (afkortingen), vooral onder jongeren, steeds populairder. Een verrijking van de taal, zegt taalkundige Vivien Waszink in De Nieuws BV.

Wie denkt dat het nog wel meevalt met het scala aan afkortingen, heeft het goed mis. Er circuleert zelfs een afkowobo op internet: een afkortingenwoordenboek! Wie het afkowobo zeker op haar telefoon heeft staan, is student Lot Mulder. Ze is de bedenker van het Instagram-account @dehaarclipvanmarieclaire en hofleverancier van de afko's.

Op haar Instagrampagina plaatst ze dagelijks een afbeelding van een haarclip met een quote, vaak met afko's, die erg herkenbaar is voor de doelgroep. 'Juul noem me nog 1x je vvv'tje en ik steek de band van je swap lek', is een voorbeeld van zo’n quote. Wat het betekent? 'Juul noem me nog 1x je vriendin van vroeger en ik steek de band van je Swapfiets lek.' De afkortingen verzint Lot vaak zelf. "Wat is een populair woord onder de doelgroep en hoe gaan we 'm afkorten?" Maar tegenwoordig krijgt ze van haar volgers ook afko’s opgestuurd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom gebruiken jongeren afko's?

De reden waarom jongeren deze afkortingen gebruiken, is om zich te onderscheiden. "Het is fijn om te laten zien dat je bij elkaar hoort. Dat kan je doen door dezelfde kleren te dragen, naar dezelfde muziek te luisteren, maar ook door eenzelfde taal te spreken. Dus het is helemaal niet gek dat het bij jongeren gebeurt. Je kan je groep een beetje afscheiden van anderen, van oude mensen bijvoorbeeld, die dat dan niet begrijpen", vertelt Vivien Waszink.

Verrijking of verloedering van de taal?

"Het is goed om taal te zien als een levend ding. Natuurlijk is het heel belangrijk dat we goed spellen en correct Nederlands gebruiken", geeft Waszink aan. Maar verschillende groepen gebruiken verschillende woorden en dat betekent volgens Waszink niet dat alle mensen vanaf nu in afko's gaan praten en dat het Nederlands verloedert.

"Het is een situatie waarin een bepaalde taal gebruikt wordt en dat is ook leuk. Jongeren weten prima dat ze tijdens colleges niet in afko’s moeten schrijven."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie