appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Als vrijgevochten Hollandse jongen heb ik mijn Pakistan gevonden'

Frank Ruiter
donderdag 24 september 2020 | VPRO | Nooit Meer Slapen Twitter

Journalist Haroon Ali debuteert als schrijver met de roman Half, waarin hij zijn Pakistaanse roots onderzoekt. Ali heeft een Pakistaanse vader en een Nederlandse moeder. In Half gaat hij de confrontatie aan met zijn vader, zijn afkomst en zichzelf. In Nooit Meer Slapen spreekt Pieter van der Wielen met Haroon Ali over het Pakistan dat hij heeft ontdekt.

'Het ontoegankelijke Pakistan'

Haroon Ali groeide op in Amsterdam, tussen botsende culturen, ook binnenshuis. Vanuit huis werd Ali streng islamitisch opgevoed, maar de Pakistaanse normen die zijn vader hanteerde waren voor hem niet te rijmen met het ''vrije westen''. Het Pakistan, waar zijn vader 40 jaar geleden vandaan kwam, lag in alle opzichten ver van Ali's leven hier in Nederland. Des te meer reden voor hem om een boek te schrijven over het ''ontoegankelijke land''.

Ik heb mijn Pakistan gevonden

Haroon Ali

Als journalist is Ali in vele bijzondere uithoeken van de wereld geweest. ''Ik dacht: waarom weet ik zo weinig over Pakistan? Ik ben een vrijgevochten Hollandse jongen, maar daar ligt nog iets wat ik wilde uitzoeken. Ik heb het land bezocht, om raakvlakken te ontdekken zodat ik mijn vader beter kon begrijpen.'' Toch ontdekte Ali een hele andere Pakistan dan zijn vader voor ogen had.

Ik heb mijn Pakistan gevonden, vertelt Ali bijna euforisch. ''In het land heb ik vele interessante vrouwen en transgenders gesproken, die vechten voor een beter Pakistan. Dat heeft er bij mij voor gezorgd dat ik mijn Pakistaanse identiteit ging omarmen.'' Want de voorstelling van het land door vaders ogen was streng islamitisch. 

'Mijn vader wil het boek niet lezen'

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Pieter van der Wielen in gesprek met Haroon Ali

Het contact tussen Ali en zijn vader verwaterde nadat hij uit de kast kwam. ''Hij heeft nog altijd moeite met wie ik ben: kritische denker, vrijgevochten en verliefd op een man.'' Vooral de homoseksuele geaardheid is bij vader nooit goed ontvangen. ''In zijn ogen is de opvoeding mislukt, omdat ik daarnaast ook van het islamitisch geloof ben afgestapt.''

Het is volgens Ali wel te verklaren. ''Veel migrantenvaders in het westen stippelen een pad uit voor hun kinderen. En als kinderen besluiten compleet hun eigen plan te volgen, leidt dat tot een culturele botsing.'' Daarom is het Ali’s grootste wens dat zijn halfbroertje het boek over een paar jaar leest; als hij daar oud genoeg voor is. ''Mijn vader wil het boek niet lezen. Maar ik hoop dat mijn halfbroertje het wel gaat doen.'' Want - zo hoopt Ali - er misschien een kans dat zijn halfbroertje wel begrip toont voor zijn ''westerse leven''.

Liever luisteren? Haroon Ali in Nooit Meer Slapen

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1