appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

'Monday staat symbool voor alle aardige mensen die journalisten te hulp schieten'

Pixabay
dinsdag 11 augustus 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Wie verdient een plek op een sokkel? Voor misdaadjournalist en programmamaker Kees van der Spek is dat een makkelijke vraag om te beantwoorden: Monday Josiah, "Onze helper in nood." In De Nieuws BV vertelt hij hoe Monday hem ooit redde van ontvoering.

Een standbeeld voor Monday Josiah

Van der Spek wil een standbeeld voor Monday Josiah, "Onze engel in het vreselijke Nigeria. Die mijn uitzending heeft gered en voor ons in de bres sprong toen we ontvoerd dreigden te worden. Hij werd toen gepakt. Hij heeft toen op subtiele en sublieme wijze die ontvoerders om de tuin geleid zodat wij niet gepakt werden." 

Bitcoinfraudeurs in Nigeria

Van der Spek was voor zijn misdaadprogramma op jacht naar bitcoinfraudeurs in Nigeria en hoewel hij nooit met fixers werkt, "het komt de echtheid van een programma niet ten goede", had hij in Nigeria geen keuze. "Je hebt een fixer nodig, een helper. Daarbij heb je een tweede helper nodig om te controleren dat je eerste helper je niet pakt, en een derde helper om te controleren dat de eerste twee niet samenspannen tegen jou. Zo werkt het," vertelt Van der Spek.

Volgens Van der Spek komt dat door de wijdverspreide corruptie in het land. "Nigeria is tot op het bot corrupt. De regering, de overheid, iedereen. Dus de bevolking heeft ook geen goed voorbeeld, dus doet dat ook en proberen constant op slinkse wijze geld uit je te trekken. Dat kan zijn door gewoon te vragen of door je te laten ontvoeren. Het is altijd eng."

Overal zijn goede mensen te vinden

Die dag moesten ze van Laos naar Benin city rijden. Een tocht van zes uur waar elke week wel vijf mensen ontvoerd worden. Westerlingen kunnen daar niet rijden en moeten achterin zitten achter geblindeerde ramen. De fixer die ze eigenlijk geregeld hadden, bleek niet betrouwbaar te zijn. Zo kwam Van der Spek bij Monday, de taxichauffeur van hun hotel.

Monday Josiah
Monday Josiah

Monday redde Van der Spek en zijn collega. Daarom vindt de misdaadjournalist dat Monday een standbeeld moet krijgen. "Wij gaan heel vaak naar het buitenland en ik ben soms een beetje bang dat kijkers dan denken, dat in Afrikaanse landen of in Aziatische landen iedereen maar slecht is.

En in Nigeria zijn heel veel mensen slecht maar overal heb je hele goede mensen ook. Heel vaak achter de schermen, Monday was dan toevallig in beeld, zijn er heel veel goede en aardige mensen die ons journalisten ter plekke helpen en daar wil ik een standbeeld voor oprichten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1