appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Roadtrip Nederland: 'Voor Amerikanen is dit een wauw-moment!'

Roy Heerkens
zaterdag 20 juni 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

We mogen weer op vakantie! Spraakmakers-verslaggever Roy Heerkens blijft dit jaar in eigen land en zoekt naar minder voor de hand liggende plekken tijdens zijn rondreis door Nederland. Dat brengt hem in het Brabantse Nuenen. Voor kunstliefhebbers een echte trekpleister. 

Verhalen van Spraakmakers: vakantie in eigen land – deel 4
Frans van den Boogaard is gids bij het Vincentre. Dit is een museum in de Noord-Brabantse plaats Nuenen dat geheel in het teken staat van één van Nuenens bekendste oud-inwoners: kunstschilder Vincent van Gogh. 

Hier begon het kunstenaarschap van Vincent van Gogh. Van den Boogaard. "In Nuenen besloot hij om alleen nog maar kunstenaar te zijn. Dat was hier." 

Hij leidt de Spraakmakers-verslaggever over een smal paadje dat 'Achter de Heggen' heet. Hier liep de schilder dagelijks op zijn weg naar huis. Het paadje ligt er nog net zo bij als in de tijd van Van Gogh. "Voor Amerikanen is dit een wauw-moment! Dit hebben ze in Amerika niet!" 

Van de ruim 2200 tekeningen en schilderijen die de wereldberoemde artiest naliet, maakte hij een kwart ervan in Nuenen. Hij maakte ook een afbeelding van het kerkje, dat er nog staat. De moeder van Van Gogh brak haar been, waardoor ze niet meer naar de kerk kon. Toen zou Vincent hebben gezegd: "Als jij niet meer naar de kerk kan komen, dan komt de kerk naar jou."

Verhalen van Spraakmakers: vakantie in eigen land – deel 4

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1