Cultuur & Media
BNNVARA

Balletlegende Alexandra Radius over Igoné de Jongh: 'We zagen onmiddellijk dat het een groot talent was'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Balletlegende Alexandra Radius over Igoné de Jongh: 'We zagen onmiddellijk dat het een groot talent was'

Igoné de Jongh danst donderdag haar laatste dans voor het Nationaal Ballet. In De Nieuws BV schetsen het wereldberoemde Nederlandse balletkoppel en echtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar een portret van deze prima ballerina.

Al vierentwintig jaar staat Igoné de Jongh aan de top van de balletwereld, maar afgelopen augustus maakte ze bekend dat ze op de laatste dag van oktober haar laatste dans voor het Nationaal Ballet danst. Ze is een geboren danseres volgens Alexandra Radius. "Ze heeft een prachtige lengte. Ik ben daarin tegen totaal anders, ik ben medium size."

Radius was jarenlang de prima ballerina van het Nationaal Ballet. Na haar vertrek bleef het een tijd stil, De Jongh werd gezien als een waardige opvolger. Hoe dat komt? Han Ebbelaar ziet veel talent, maar uithoudingsvermogen en de wil zijn nog belangrijker. Volgens Ebbelaar moet je liefde voor de dans hebben, anders val je snel af. "Het moet in je zitten."

Door een auditie bij het Dansersfonds'79 maakten Ebbelaar en Radius kennis met de destijds vijftienjarige De Jongh. Het Dansersfonds'79 is een fonds van Ebbelaar en Radius en ondersteunt jonge, veelbelovende dansers. "We zagen onmiddellijk dat het een groot talent was", vertelt Radius. Toen al zag het echtpaar dat, ondanks haar leeftijd, De Jongh al echt een persoonlijkheid was. "Dat talent valt direct op", vult Ebbelaar aan.

Niet met elkaar te vergelijken

Ondanks dat Radius en De Jongh beiden prima ballerina's zijn geweest kun je ze niet met elkaar vergelijken. Ebbelaar: "Ze zijn totaal anders en dat vind ik ook heel goed. Igoné is een totaal andere vrouw en Lex (Alexandra, red.) ook, ze hebben een totaal andere uitstraling." Eén ding hebben ze wel gemeen volgens Ebbelaar: "als ze opkomt, kijk je".

Quote

Igoné is leuke en bijdehante tante

Han Ebbelaar

Radius vindt het jammer dat De Jongh weg gaat bij het Nationaal Ballet, maar het echtpaar zal de ballerina zeker nog blijven volgen. Ebbelaar: "Ik hoop dat ze een plan heeft. Ze is een hele getalenteerde vrouw, die heel goed kan spreken. Igoné is leuke en bijdehante tante."

Levende ballet-legendes Radius en Ebbelaar eren Igone de J0ongh

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie