appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Tanja Nijmeijer: 'De FARC wordt weggezet als een verschrikkelijke bende'

Pixabay
donderdag 12 september 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Monos is razend populair. In de oorlogsfilm houden kindsoldaten een gijzelaar vast in opdracht van een guerrillabeweging. In De Nieuws BV bespreken Edwin Koopman, Tanja Nijmeijer en Jasper Wolf of de beweging niet te veel lijkt op de FARC.

Monos is volgens Latijns-Amerika kenner Edwin Koopman erg indrukwekkend. "Het is een oorlogsfilm die op een ingetogen, maar indrukwekkende manier is gefilmd. De beelden zijn geschoten in Colombia en de landschappen zijn daar natuurlijk overweldigend."

Volgens de Colombiaanse regisseur is de film niet gebaseerd op de FARC, vertelt Koopman. "Monos is volgens hem geen politieke film over kindsoldaten, maar wel een oorlogsfilm. Het gaat over de persoonlijke ethiek van opgroeiende pubers in combinatie met de strijd om te overleven." 

'Verschrikkelijke film' 

Tanja Nijmeijer, die nu verantwoordelijk is als contactpersoon tussen de FARC en internationale organisaties, vindt Monos verschrikkelijk. "De film zet de FARC aan de verkeerde kant van de geschiedenis neer. Ze schetsen een beeld van een verschrikkelijke bende." Volgens Monos-cameraman Jasper Wolf heeft de film een ander uitgangspunt. "De film is een fabel. Het gaat juist om de interactie tussen de jongeren, niet over de FARC. 

Monos is super goed ontvangen in Zuid-Amerika, vertelt Wolf. "We zitten nu al op 140.000 bezoekers in Colombia, dat is heel gaaf. De omstandigheden om te filmen waren loodzwaar. We hebben onder andere gefilmd op 4000 meter hoogte, het weer was daar heel onstuimig. Daarnaast zaten we voor opnames ook drie weken lang diep in de jungle. Dan leef je zelf echt in de film." 

'Tanja Nijmeijer vindt de guerilla-film Monos vreselijk'

 

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1