appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Avondzuster
STER Advertentie

Martine Bijl schreef in haar laatste jaren 'hartverscheurend en goudeerlijk'

ANP
dinsdag 4 juni 2019 | NOS | Redactie

Vrienden en collega's uit de tv-wereld hebben met droefenis gereageerd op het overlijden van Martine Bijl. NOS Met het Oog op Morgen sprak met  uitgever Tilly Hermans over de laatste jaren van Bijl.

Bijl was naast zangeres, presentatrice en actrice ook schrijfster. Tilly Hermans begeleide Bijl bij de twee boeken die ze in haar laatste jaren schreef. "Haar schrijfstijl was bedrieglijk eenvoudig", vertelt Hermans. "Het had ritme en leek simpel maar was in werkelijkheid één van de moeilijkste dingen om te doen."

Tilly Hermans over Martine Bijl

Ingehouden ironisch

In 2016 kwam het boek Hindergroen uit, waarin Bijl haar eigen leven beschrijft. "Ze schrijft daarin heel treffend, ingehouden ironisch en een beetje pesterig."

Een jaar voordat Hindergroen uitkwam, had Bijl een hersenbloeding gekregen. Toch wilde ze doorgaan met schrijven. Ze maakte Hindergroen af en schreef een tweede boek: Rinkeldekink. In dat werk gaat het vooral over haar leven ná de hersenbloeding. Hermans omschrijft het boek als 'hartverscheurend en goudeerlijk'.

Volgens Hermans had Bijl het in haar laatste jaren "heel zwaar". "Maar haar taalvermogen was nog intact en en ze bleef dingen opschrijven. Om voor zichzelf vast te stellen wat er precies gebeurde. Hoe ze moest zoeken naar woorden. En hoe je omgaat met het merkwaardige fenomeen dat je lichaam niet meer weet hoe je een tafel dekt of een kopje moet optillen."

Ook andere oud-collega's en kennissen hebben gereageerd op de dood van Bijl. 

Jan Slagter

Tot aan haar hersenbloeding in 2015 presenteerde Bijl Heel Holland Bakt bij Omroep Max. Directeur Jan Slagter noemt het overlijden van Bijl verschrikkelijk. "We zijn geschokt en heel erg aangeslagen."

Het programma kende een geweldige start, mede door haar presentatie. "Het was voor haar een uitstapje, iets dat ze nog nooit had gedaan", zegt Slagter. "Maar hoe ze dat heeft opgepakt, met haar humor en haar vileine opmerkinkjes, het met woorden spelen. Voor ons was het fantastisch om het programma te beginnen met zo'n presentatrice."

Simone Kleinsma

Actrice, zangeres en vriendin Simone Kleinsma is diep geraakt door het "intens verdrietige nieuws" dat Bijl er niet meer is.

"Martine kon als geen ander met haar teksten je hart raken en je dan weer tot hardop lachen beroeren, ze was vreselijk grappig", schrijft Kleinsma. "Zij wist exact bepaalde sferen en emoties samen te brengen tot herkenbare situaties."

André van Duin

Toen Bijl door haar hersenbloeding niet beschikbaar was om een nieuw seizoen Heel Holland Bakt te presenteren, werd André van Duin gevraagd of hij kon invallen. Van Duin belde haar om te horen wat zij ervan vond.

"Ze moest het met tegenzin loslaten", zegt Van Duin. "Het was haar kindje, ze had het heel graag doorgezet. We hebben allemaal gehoopt dat ik het een jaartje zou doen en dat Martine dan zou terugkomen. Dat is helaas niet zo geweest."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1