Buitenland
BNNVARA

Wie wordt de opvolger van Angela Merkel?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wordt de opvolger van Angela Merkel?

Duitsland staat aan de vooravond van een grote verandering. Merkel was 16 jaar bondskanselier en geeft nu het stokje door. "Het is absoluut een historische gebeurtenis", zegt journalist Annette Birschel in De Nieuws BV. "Het is een nieuw begin na het tijdperk Merkel." De grote vraag is: wie wordt haar opvolger?

Armin Laschet, Friedrich Merz, Norbert Röttgen: misschien zijn het op dit moment nog onbekende namen, maar één van deze mannen gaat mutti Merkel opvolgen als partijleider van het CDU. Waar in Nederland de voorzitter van een politieke partij doorgaans vrij onbekend is, is het voorzitterschap in Duitsland een hele zware politieke functie, vertelt oud Duitsland correspondent voor de NOS, Wouter Meijer.

Vreemde eend in de bijt

De drie gegadigden voor de functie lijken op elkaar. Meijer: "Het zijn drie mannen, allemaal afkomstig uit Noordrijn-Westfalen, ze zijn alle drie katholiek en hebben aan dezelfde universiteit rechten gestudeerd." Daarin verschillen ze nogal met de protestantse domineesdochter Merkel. Bovendien lijken de drie mannen meer op 'het oude CDU', legt Meijer uit, waar Merkel werd gezien als een vreemde eend in de bijt.

"De partij bestond vooral uit conservatieve, witte mannen uit West Duitsland, en toen ineens was daar een vrouw. En Merkel deed het goed, won vier keer de verkiezingen, en we lijken te zijn vergeten dat er een onderstroom zit in de partij die haar nooit heeft geaccepteerd. En dit lijkt dan voor sommige mensen een correctie", zegt Meijer.

Armin Laschet

Hoewel de drie mannen op het eerste oog op elkaar lijken, zijn ze politiek erg verschillend, zegt Annette Birschel. Van de drie kandidaten lijkt de visie van Armin Laschet het meest op die van Merkel. In CDU-termen wordt hij gezien als een 'man van het midden' en hij schaarde zich altijd achter het vreemdelingenbeleid van de bondskanselier. "Hij noemt zichzelf ook een 'verbinder'", vertelt Birschel.

Meijer: "Laschet heeft als minister president van Noordrijn-Westfalen een goede band met Nederland en kan het goed met Rutte vinden." Voor Nederland zou het goed zijn als hij de nieuwe bondskanselier wordt, vooral als het om contact met onze oosterburen gaat.

Friedrich Mertz

Friedrich Mertz is een man van de oude garde, zegt Meijer. Hij is één van die mannen die Merkel niet heeft geaccepteerd als partijleider en is bovendien door Merkel uit het CDU gewerkt. "Het verwijt van mensen als Mertz, waarvan er veel van zijn in het CDU maar waar we lange tijd niets van hebben gehoord, is dat de partij langzaam te veel naar het midden is gegaan. Hij is veel conservatiever en vriendelijker voor de economie en het bedrijfsleven."

Volgens Birschel is Mertz bij uitstek 'de polarisatie-kandidaat', "je vindt hem goed, of je hebt een absolute hekel aan hem." Ook benadrukt Birschel dat Merkel Mertz ooit versloeg in de strijd om het partijvoorzitterschap.

Norbert Röttgen

Bij Norbert Röttgen is het buitenland in goede handen, vertelt Meijer. Daarnaast is hij voor de mensen die Laschet de slechte kopie van Merkel vinden, en het conservatieve terugdraaien van Mertz niet zien zitten, een goede keuze. "Hij blijft zakelijk, en misschien vinden mensen dat wel goed", aldus Meijer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorzitter en kanselierskandidaat

Deze maand trekken de drie mannen door Duitsland om campagne te voeren voor het voorzitterschap en op 22 januari wordt de nieuwe partijleider bekendgemaakt. Normaal gesproken is de voorzitter van het CDU, ook gelijk de kanselierskandidaat van de partij. "Maar dat is niet helemaal zeker", zegt Meijer.

"De partij houdt het recht om iemand anders dan de voorzitter naar voren te schuiven als kanselierskandidaat", legt Meijer uit. Dat wil zeggen: mocht de partijleider het niet goed doen in de deelstaatsverkiezingen in maart en april, en staat die er niet goed voor in de opiniepeilingen, dan kan de partij zomaar iemand anders naar voren schuiven als kanselierskandidaat. "Dan toveren ze iemand uit de hoge hoed die het beter doet in de peilingen", aldus Meijer.

Markus Söder

Iemand die de partij nog zouden kunnen opwerpen als kanselierskandidaat is de premier van Beieren, Markus Söder. Volgens Birschel is hij iemand om in de gaten te houden: "Hij zou zomaar de kanselierskandidaat kunnen worden." Wie de uiteindelijke kanselierskandidaat is, dat wordt in mei bekendgemaakt.

Wie wordt opvolger Merkel?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie