Buitenland
NOSNTR

Rik staat al uren vast op Duitse snelweg: 'Als het moet drinken we de sneeuw'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rik staat al uren vast op Duitse snelweg: 'Als het moet drinken we de sneeuw'

Vanwege sneeuwval ontstonden "enorme verkeersopstoppingen" op meerdere plekken in Duitsland. Rik Berkel belandde in zo'n monsterfile en staat als sinds 02.00 uur vannacht vast ter hoogte van Kassel.

"We vertrokken gisteravond rond 23.00 uur. Het ging nog heel aardig de eerste uurtjes. Om 02.00 uur kwamen we stil te staan en toen hebben we veertien uur lang geen centimeter vooruit kunnen rijden", zegt Berkel.

"We hebben genoeg te eten. We zouden met zes man gaan skiën en ik heb ontbijt gehaald voor vier dagen, dus dat zijn we nu aan het eten."

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

"In de buurt is een benzinestation, dus we zijn een paar keer op en neer gelopen om koffie te halen. En we hebben het nog warm door middel van een halve tank met diesel. Dus we vermaken ons wel."

"We spelen 'ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is wit'. Dan is het meestal een boom met sneeuw, want veel meer kunnen we niet zien", zegt Berkel. "En af en toe een rondje door de sneeuw wandelen, daar komt het op neer."

Sneeuw drinken

"We hebben vannacht van de brandweer een kopje thee met heel veel suiker gekregen. We hebben zelf nog wel genoeg eten. Drinken wordt misschien wat krapper, maar dan gaan we maar sneeuw drinken", aldus Berkel.

"We zijn hoopvol, omdat we net 500 meter gereden hebben en nu maken we weer 10 meter. We hebben het idee dat de vrachtwagens moeten blijven stilstaan en dat de auto's ertussenuit gefilterd worden."

'Kan nog wel even duren'

"De file voor ons is nog ongeveer 25 kilometer hebben we begrepen. We rijden nu stapvoets, dus dat zou nog wel eens even kunnen duren", denkt Berkel.

"En daarna weten we het niet. Het schijnt te gaan sneeuwen in Zuid-Duitsland en Oostenrijk, dus we weten niet wat er nog te wachten ligt voor ons."

Nieuws en Co 18 januari 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie