Geschiedenis
VPRO

Is Angela Merkel feminist?

foto: EPA / ANPfoto: EPA / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Angela Merkel feminist?

Wij zijn Merkel, zo heet het boek waarin de Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt geportretteerd door elf vrouwelijke auteurs, allen gefascineerd door Merkel. Maar wie is Merkel eigenlijk?

Madeleijn van den Nieuwenhuizen, rechtshistorica en bekend van haar mediakritische instagramaccount Zeikschrift, vroeg zich af in hoeverre Merkel feminist is. Historica en Duitslandkenner Sophie Derkzen vroeg zich af hoe Merkel politiek te plaatsen valt. Beiden schreven mee aan het boek. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, waren ze te gast in OVT.

Wij zijn AngelaMadeleijn van den Nieuwenhuizen deed op Instagram een kleine steekproef: hoe zien jonge vrouwen de Duitse bondskanselier? "Na zesduizend reacties heb ik concludeert dat Merkel eigenlijk weinig losmaakt bij jonge vrouwen. Ze weten niet zo goed waar Merkel nou eigenlijk voor staat, ze zien haar niet als rolmodel."

De stille sterke vrouw

Angela Merkel presenteert zichzelf niet uitgesproken als feminist. Bij een panel in 2017, zittend naast Ivanka Trump en Christine Lagarde, wordt haar op de vrouw af gevraagd of ze feminist is. Haar antwoord: "De geschiedenis van feminisme is er een waarmee ik gelijkenissen en verschillen vertoon. Ik wil mezelf geen label opspelden dat ik niet werkelijk draag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Merkel presenteert zichzelf eerder als 'Mutti', als 'geruststellend gewoon gebleven moeder des vaderlands', wordt verteld. "Ik denk dat ze vooral pragmatisch is. Ze is een hele gewiekste politica. Ze weet dat Duitsland
een groot land is en dat je pijlen richten op één hokje dan niet het meest verstandig is", aldus Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Sophie Derkzen sluit zich hierbij aan: "Merkel verenigt allemaal verschillende stromingen."

Maar of Merkel zichzelf nou wél of niet bestempelt als feminist, ze heeft als rolmodel wel degelijk veel voor vrouwen betekend. En de vraag blijft of je dat van alle vrouwen kunt zeggen, die wél hun hand enthousiast opsteken wanneer er wordt gevraagd wie er feminist is.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie