Podcast

'Waarom heeft Merkel zoveel haast?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom heeft Merkel zoveel haast?'

[EO] Afgelopen woensdag heeft Duitsland het EU-voorzitterschap overgenomen van Kroatië. Bondskanselier Merkel wil dat niet zomaar aan haar voorbij laten gaan: ze wil deze zomer het Europese Herstelfonds er doorheen jagen. Waarom heeft ze zo'n haast?

Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn vragen het in de podcast Europa Draait Door aan Margriet Brandsma, de voormalige Duitsland-correspondent van de NOS. Er zijn meerdere redenen, vertelt Brandsma.

#17 - Waarom heeft Merkel zoveel haast? (S02) - Europa draait door

Vier redenen

In de eerste plaats is Merkel bevreesd dat het Constitutioneel Hof binnenkort ook het nieuwe opkoopprogramma van de ECB buitenproportioneel acht. Als dat gebeurt kan de Bundesbank niet meer deelnemen aan het opkopen van obligaties.

Het gevolg zal zijn dat de slagkracht van de ECB zal afnemen en er dus via de EU-begroting steun zal moeten worden verleend. Als dat niet gebeurt zal de Italiaanse rente immers weer gaan oplopen waardoor de omvangrijke Italiaanse schuld niet meer te financieren zal zijn.

In de tweede plaats zijn met name de grote Duitse bedrijven bevreesd dat het Zuiden door de grote coronaschade niet meer in staat zal zijn Duitse producten te kopen. Duitsland heeft net als Nederland heel veel baat bij de gemeenschappelijke markt.

In de derde plaats vreest Merkel dat de populisten in het Zuiden door een grote economische crisis nog meer kiezers aan zich weten te zullen binden met nefaste gevolgen voor het Europese project. Laten we niet vergeten dat het Italiaanse inkomen per hoofd van de bevolking bij het begin van de euro twintig procent lager was dan dat van Duitsland. Tegenwoordig is de kloof gestegen tot veertig procent.

Tot slot, weet Merkel dat Duitsland niet meer op Trump hoeft te rekenen voor militaire bijstand. Dat betekent dat Europa geen andere keuze heeft dan de handen ineen te slaan.

Hongkong

De podcast besteedt eveneens aandacht aan de situatie in Hongkong en de Britse, Duitse en Europese reactie op de nieuwe veiligheidswet. De Duitse export naar China is zo omvangrijk dat Berlijn zich graag achter de Europese onenigheid verschuilt.

Kortom weer een boeiende aflevering van de podcast Europa Draait Door. Beluister deze op de site, via de app of je favoriete podcastplatform!

Volgende week

Volgende week spreken wij met de CFO van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), Kalin Anev Janse. Het ESM is een permanent financieel noodfonds dat leningen onder voorwaarden verstrekt aan lidstaten van de Eurozone die in financiële problemen verkeren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie