Buitenland
BNNVARA

Reggaezanger Bobi Wine doet gooi naar Oegandese presidentschap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reggaezanger Bobi Wine doet gooi naar Oegandese presidentschap

Reggaezanger Bobi Wine doet een gooi naar het Oegandese presidentschap. Maakt hij kans om de zittende president te verslaan? "Er zijn mensen die uit angst op Museveni blijven stemmen", zegt Arne Doornebal in De Nieuws BV.

Deze week lanceerde Robert Kyagulanyi Ssentamu, zoals zijn echte naam luidt, zijn eigen politieke partij; de National Unity Party. Filmmaker Thimaud de Driesen maakte de documentaire From Ghetto to Parliament en sprak daarvoor veel mensen in de omgeving van Bobi Wine.

Ondernemende freedomfighter

De Driesen: "Hij is een echte freedomfighter, enorm ondernemend. Als muzikant begonnen en de laatste jaren is hij in zijn muziek advies gaan geven aan de regering. Hij noemt het zelf edutainment, hij combineert entertainment met een politieke boodschap."

Van muzikant die zich af en toe politiek uitlaat naar een politieke partij starten is best een stap. Wine's beweegreden om een politieke partij te starten is dat hij vindt dat er verandering moet komen. Zittend president Yoweri Museveni is al 35 jaar aan de macht. "Hij wil verandering brengen omdat er nu een dictator aan de macht is. Hij heeft geprobeerd verandering te brengen met zijn muziek, maar dat heeft niet genoeg gewerkt," vertelt De Driesen.

Oud vs. jong

Hoewel 80 procent van de bevolking van Oeganda onder de 35 jaar is en Bobi Wine bij hen mateloos populair is, wil dat niet zeggen dat hij de verkiezingen op zijn sloffen zal winnen. Veel van zijn jonge fans zijn niet geregistreerd als kiezers en de oudere generatie zien Museveni niet als de onderdrukker waar Bobbi Wine over zingt, vertelt Afrika-journalist Arne Doornebal in De Nieuws BV.

"Met name de oudere generatie ziet deze man als degene die het land bevrijd heeft van dictator Idi Amin in de jaren '70 en daarna van Milton Obote in de jaren '80. In hun beleving is hij degene die vrijheid heeft gebracht", aldus Doornebal.

Gearresteerd en gemarteld

Intussen wordt het Bobi Wine flink lastig gemaakt in de politiek. Doornebal: "In 2018 is hij bijna om het leven gekomen toen er werd geschoten op zijn auto en waarbij zijn chauffeur om het leven kwam. Sinds die tijd is er ontzettend veel diplomatieke druk geweest." De Driesen vult aan: "Hij is vele malen gearresteerd, gemarteld, hij is medische hulp gaan zoeken in Amerika en sinds hij terug is, wordt elke kans die de overheid ziet om hem arm te maken aangegrepen."

Toekomstplannen voor Oeganda

Wat Bobbi Wine precies wil bewerkstelligen in Oeganda, mocht hij president worden, is nog wat vaag. Een duidelijk partijprogramma heeft hij niet gelanceerd. "Hij heeft een agenda met wat punten openbaar gemaakt; hij wil jongeren met potentie samenbrengen, de werkloosheid terugdringen en ziekenhuizen beter bevoorraden, maar critici vinden zijn plannen niet concreet genoeg. Zijn missie is om de zittend president van de troon te stoten en dat is waar nu de aandacht naar uitgaat," aldus De Driesen.

Doornebal denkt dat de kans dat Bobi Wine daadwerkelijk de nieuwe president van Oeganda wordt niet groot is: "Er is vaker oppositie gevoerd, maar er is elke keer sprake van intimidatie rondom verkiezingen. Er zijn mensen die uit angst op Museveni blijven stemmen. Via een soort omweg heeft Bobi Wine nu een politieke partij opgericht, maar ik denk dat hij het heel moeilijk gaat krijgen tijdens de verkiezingen begin 2021."

Reggaezanger Bobi Wine doet een gooi naar presidentsschap Oeganda

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie