appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Boeken kunnen je genezen, je door het leven heen helpen'

De Boekentherapeut
donderdag 14 mei 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Het lezen van literatuur, echte goede romans, helpt je bij het overwinnen of aanvaarden van allerlei geestelijk getob en gepieker. Liefdesverdriet, eenzaamheid, somberheid en faalangst: Helena Hilgerdenaar biedt met de Boekentherapie in Kunststof wekelijks heilzame balsems en elixers, het juiste boek voor de elke kwaal.

Boekentherapie in Kunststof

Met een gebroken been of een hartinfarct kun je beter naar een goeie dokter gaan, maar bij gewone menselijke gevoelens kan een boek wonderen doen. Het zoeken naar het geschikte boek bij de juiste kwaal is de taak van de Boekentherapeut. Tijdens coronacrisis kwam er meer behoefte dan ooit aan duiding, hoop en troost. En waar kun je die beter vinden in een echt goeie roman? 

Tips van de Boekentherapeut

Wat te lezen als je de moed erin wilt houden? "Het leven is een feest, van Ernest Hemingway", tipt de Boekentherapeur. "Het heeft de Parijzenaars tijdens de terroristische aanslagen op onder andere Charlie Hebdo en de Bataclan door moeilijke tijden geholpen." Zo denkt zij dat onze eigen Remco Campert met zijn Het leven is vurrukkulluk ons door deze bange dagen heen kan loodsen, met een hoopvolle, menselijke boodschap."

Wat een leesgenot

Helena Hilgerdenaar

Ook noemt Helena de laatste roman van Philip Roth, Nemesis. "Dit grandioze boek vertelt het verhaal van Bucky Cantor die worstelt met schuld en schaamte tijdens een polio-epidemie in de Verenigde Staten in de jaren '40. Het verhaal toont zoveel kanten van wat zo'n pandemie emotioneel  kan betekenen. Het heeft veel overeenkomsten met onze tijd, misschien is dit wel mijn favoriet voor deze periode."

Een huwelijk in crisistijd

Hoe hou je een huwelijk goed in crisistijd? Hoe hou je het vol als je weken op elkaars lip zit? "De Amerikaanse klassieker Revolutionary Road van Richard Yates laat zien hoe het niet moet. Hoe een huwelijk langzaam kapot gaat aan verkeerde verwachtingen, angst voor burgerlijkheid en emotionele verwaarlozing. Maar wat een leesgenot."

Neem dan de dagboeken van Jan Wolkers. "Daarin laat hij zien hou je het wél met elkaar moet uithouden met een klein volkstuintje! Eten, drinken, vrijen en tuinieren."

Boekentherapie

Op zoek naar een boekentip voor uw probleem of thema? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De Boekentherapeur is wekelijks te horen in Kunststof, tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1