Binnenland
KRO-NCRV

Marktplaats verwijdert advertentie met omstreden schoenen Tweede Wereldoorlog

foto: Oziel Gomezfoto: Oziel Gomez
  1. Nieuwschevron right
  2. Marktplaats verwijdert advertentie met omstreden schoenen Tweede Wereldoorlog

Marktplaats heeft een advertentie waarop omstreden schoenen worden aangeboden verwijderd. De schoenen zouden zijn gedragen door dwangarbeiders of krijgsgevangenen in één van de velen werkkampen. Dat blijkt uit een reportageserie over de handel in spullen uit de Tweede Wereldoorlog van Spraakmakers.

Verslaggever Anne van der Veen onderzoekt de bloeiende handel in spullen en beelden uit de oorlog.

In die zoektocht wordt ze gewezen op de schoenen. Aron Vrieler van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) ziet vaker van dit soort omstreden advertenties waarbij spullen van Joodse en niet-Joodse slachtoffers te koop worden aangeboden.

Quote

Iemand heeft in deze schoenen geleden

Aron Vrieler

Geld verdienen aan slachtoffers

"In dit geval claimt de verkoper dat de schoenen van een dwangarbeider of krijgsgevangen zijn geweest", zegt Vrieler. De schoenen werden verkocht voor 185 euro.

Vrieler vindt het verwerpelijk dat er geld wordt verdiend aan spullen van slachtoffers van het naziregime. "Deze schoenen horen bij iemand en zijn gedragen door een persoon die gedwongen te werk is gesteld. Iemand heeft in deze schoenen geleden."

Het CIDI mailde advertentiesite Marktplaats die de omstreden schoenen offline haalde. Marktplaats meldde het CIDI in gesprek te willen gaan om criteria op te stellen voor zulke advertenties.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdienen aan de oorlog

Verdienen aan de oorlog gebeurt niet alleen online of in schimmige achterkamertjes. Ook op andere plekken wordt (soms onbedoeld) geld verdiend aan de oorlog en haar slachtoffers. Denk aan de landingsstranden in Normandië en het Anne Frankhuis in Amsterdam.

Onlangs nog schafte Nationaal Monument Kamp Vught drie unieke foto’s aan voor de collectie. Hierop zijn Joodse mensen te zien vlak voordat ze gedeporteerd en vergast worden.

Directeur Jeroen van den Eijnde kreeg een "ongemakkelijk gevoel" van de aankoop. "Wil ik toestaan dat er iemand geld verdient over de ruggen van de slachtoffers van toen?", vraagt hij zich af. Hij hoopte dat hij de waardevolle beelden zou krijgen, maar er blijkt een flinke handel achter schuil te gaan.


Over de lastige afwegingen die je moet maken als je met de nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog omgaat, gaat woensdag 21 april deel 3 van de reportageserie over van verslaggever Anne van der Veen. Om 10:30 op NPO Radio 1.

Verhalen van Spraakmakers: Op welke manier wordt er nog geld verdiend aan de Tweede Wereldoorlog? - deel 2

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie