appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Herdenken op een lege Dam: 'Ik denk dat dit enorm veel indruk gaat maken'

ANP
maandag 4 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het moest een speciale dag worden: 75 jaar na de bevrijding herdenkt Nederland vanavond om acht uur de oorlogsslachtoffers. Door corona loopt het anders, maar misschien niet minder mooi. Job Cohen: "Ik denk dat dit enorm veel indruk gaat maken." 

De oud-burgemeester van Amsterdam en voorzitter het  4 & 5 mei comité van de hoofdstad, denkt dat een lege Dam als een metafoor kan dienen voor al die mensen die er niet meer zijn.

Dat zei hij terwijl hij op een aangepaste herdenking op Pampus was. Daar plaatste hij woensdag het laatste naambordje om gedeporteerde Joden uit Amsterdam-Oost te herdenken. 

Reportage: herdenken op Pampus

Luister hier de volledige reportage vanaf de herdenking op Pampus.  

'Meest bijzondere moment' 

De directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau Kim Putters had twee jaar eerder de eer om te spreken bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Hij denkt daar nog vaak aan terug: "Dit was het meest bijzondere moment in mijn leven tot nu toe."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen zoals gebruikelijk de eerste krans. Nieuw is dat de koning ook zal spreken. Het contrast met toen, kan bijna niet groter zijn dan met de situatie vandaag zegt Putters. "Er staat niemand tot aan het paleis terwijl het normaal vol mensen staat."

Toespraak koning 

Hij denkt dat Willem-Alexander net zo’n bijzondere ervaring zal hebben als hij toentertijd. "Het bijzondere is dat je woorden mag geven aan iets wat voor onze samenleving zo wezenlijk is."

Putters denkt dat het thema van vandaag is, om te herdenken hoe kwetsbaar een vrije samenleving is. "De situatie waarin we nu zitten is niet te vergelijken met een oorlog of terreur. Maar we ervaren wel hoe kwetsbaar onze eigen vrijheid is."

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1