appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

5G gevaarlijk? 'Ik zie geen aanleiding voor paniek'

ANP
woensdag 26 februari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De angst dat 5G-masten gezondheidsschade opleveren is groot. Hoogleraar radioastronomie Heino Falcke denkt dat het altijd verstandig is meer onderzoek te doen, maar "ziet geen aanleiding voor directe paniek". 

Telecomproviders maken zich grote zorgen nu steeds meer mensen de komst van mobiele masten in hun buurt via de rechter proberen tegen te houden. Falcke: "Radio is licht met een hele lage golflengte. Het zorgt voor verwarming van je lichaam, maar het is niet mogelijk om je DNA kapot te maken." 

Mochten er al effecten waarneembaar zijn van een mast, dan zijn deze volgens Falcke erg klein omdat de hoeveelheid energie van radiogolven ontzettend klein is. 

4G overbelast 

Rob Bongenaar luidde vanmorgen de noodklok met belangenclub Monet. Zij onderhouden namens KPN, T-Mobile en Vodafone contacten met de overheid. Het 4G-netwerk raakt overbelast en met de bezwaarprocedures die door bezorgde burgers gestart worden, dreigen zij de dekkingsgraad van 98 procent niet te halen. 

Bongenaar: "Ik kan wel verkondigen dat 5G gezond is, maar dat is toch een beetje wij van WC Eend." Bongenaar wijst erop dat instanties met wetenschappers die er verstand van hebben, zoals het EMV, de Gezondheidsraad en het RIVM, continu bevestigen dat het veilig is.  

Protest van alle tijden 

Bongenaar is niet verbaasd over het verzet. "Ik loop al een tijdje mee in de telecommunicatie en ik zie dit protest bij iedere generatie optreden. Bij 2G, 3G en 4G zag je het ook." 

  

'Hevige gezondheidsklachten straling' 

Anne Pelupessy zegt hevige gezondheidsklachten te ondervinden van telefoonstraling: hoge bloeddruk, pijn in de nieren, algemene stress, hoofdpijn en slecht slapen. Toen zij naar een boerderij in een natuurgebied verhuisde verdwenen haar klachten totdat er weer een zendmast in de buurt werd gezet. "Ik zou zo graag willen dat ik getest werd op straling."  

Laura Bromet, Kamerlid voor GroenLinks leunt zwaar op de wetenschap. "Als niet aangetoond is dat er effecten zijn, dan neem ik dat voor lief." Maar volgens Bromet stopt dat onderzoek nooit. Ze wil daarom dat het uitrollen van het 5G-netwerk doorgaat, maar wat haar betreft is aanvullend en praktijkonderzoek welkom.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1