Binnenland
KRO-NCRV

Is de Villamoord-zaak een gerechtelijke dwaling?

foto: Milad B Fakurianfoto: Milad B Fakurian
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de Villamoord-zaak een gerechtelijke dwaling?

De Villamoord-zaak is mogelijk één van de grootste rechtelijke dwalingen ooit. Eén van de negen veroordeelden in de zogenoemde 'Arnhemse villamoord' beweert in een documentairereeks van de KRO-NCRV dat de verklaringen die hij heeft afgelegd, vals zijn. Zijn advocaat Paul Acda dient een herzieningsverzoek in, zegt hij in Spraakmakers.



Heropening zaak

De kans dat de zaak heropend wordt is groot, zegt zijn advocaat Acda. "Het intrekken van de bekentenis van mijn cliënt is een sterk, dragend novum waardoor herziening nu mogelijk is." Met de mogelijk heropening van deze zaak komt misschien wel de grootste gerechtelijke dwaling tot nu toe in Nederland aan het licht.

160 verhoortapes

De journalisten van KRO-NCRV hebben alle 160 verhoortapes in handen en maakten een uitgebreide reconstructie. Op die tapes is te zien hoe de verdachte, Ömer Arisoy, drie dagen achter elkaar urenlang wordt verhoord en onder druk wordt gezet.

Lukraak namen noemen

Uiteindelijk breekt hij en legt een verklaring af. Hij noemt lukraak allerlei namen uit zijn kennissenkring in Arnhem en wijst op foto’s mannen aan die hem vaag bekend voorkomen. De teamleider van de recherche toont zich niet tevreden met de informatie die Arisoy geeft en blijft de druk opvoeren. Hij wil steeds meer namen horen.

Ook is te zien hoe de verhoorder Arisoy woorden in de mond legt, wat vervolgens als daderkennis wordt beschouwd.

Druk politie

"Ik heb een valse verklaring afgelegd onder grote druk van de politie. Ik was bang," zegt de veroordeelde Ömer Arisoy nu in het interview met de KRO-NCRV.

Ook andere antwoorden die Arisoy geeft en die niet stroken met de werkelijkheid, worden uit het verhoor geschrapt. Zo omschrijft Arisoy de villa waar de moord werd gepleegd als "wit en met een puntdak." De villa had echter een plat dak, maar dit laatste detail wordt weggelaten in het proces-verbaal.

Op basis van de verklaringen van Arisoy, afgelegd na langdurige verhoren door de Arnhemse recherche, werden hij en acht medeverdachten veroordeeld voor de moord op Geke van ’t Leven op 2 september 1998. De mannen kregen gevangenisstraffen, die opliepen tot twaalf jaar.

De documentaireserie ‘De Villamoord’ wordt uitgezonden op 15, 16 en 17 januari om 22:15 uur op NPO2.

Arnhemse Villamoord

In 1998 werd Arnhem opgeschrikt door een roofmoord op de 63-jarige Geke van ’t Leven-De Goede. Ze werd om het leven gebracht in haar huis aan de Apeldoornseweg in Arnhem. Een vriendin van haar overleefde de roofmoord. Zij heeft altijd beweerd dat er één indringer was. Toch werden na politieonderzoek negen verdachten aangehouden en veroordeeld.

Ster advertentie
Ster advertentie