appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Nederlandse bedrijven slachtoffer van geavanceerde gijzelsoftware

ANP
donderdag 28 november 2019 | NOS | redactie

Meerdere Nederlandse bedrijven zijn getroffen door geavanceerde gijzelsoftware. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat in handen is van de NOS. Om welke bedrijven het gaat, is onbekend, evenals het aantal getroffen Nederlandse bedrijven.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er vanochtend over in het NOS Radio 1 Journaal met techredacteur Joost Schellevis.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldwijd gaat het om minimaal 1800 getroffen bedrijven en daarvan is het aantal Nederlandse bedrijven een relatief klein deel, schrijft het NCSC. Waarschijnlijk is het daadwerkelijk aantal getroffen bedrijven veel groter dan de cijfers aangeven, schrijft die organisatie ook.

Grote bedrijven

De aanvallers richten zich op grote bedrijven, bijvoorbeeld in de auto-industrie, constructie en chemie, maar ook op ziekenhuizen, winkelketens en entertainmentbedrijven. Het gaat doorgaans om bedrijven met miljoenen- of miljardenomzetten.

Onder de getroffen organisaties zijn bedrijven die diensten of producten leveren aan de kritieke infrastructuur en de overheid. Onder de kritieke infrastructuur vallen onder meer de drinkwatervoorziening, internettoegang en energie.

De aanvalscampagne begon vermoedelijk in juli vorig jaar.

Meerdere Nederlandse bedrijven getroffen door gijzelsoftware

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1