Binnenland
NOS

Nederlandse bedrijven slachtoffer van geavanceerde gijzelsoftware

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse bedrijven slachtoffer van geavanceerde gijzelsoftware

Meerdere Nederlandse bedrijven zijn getroffen door geavanceerde gijzelsoftware. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat in handen is van de NOS. Om welke bedrijven het gaat, is onbekend, evenals het aantal getroffen Nederlandse bedrijven.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er vanochtend over in het NOS Radio 1 Journaal met techredacteur Joost Schellevis.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wereldwijd gaat het om minimaal 1800 getroffen bedrijven en daarvan is het aantal Nederlandse bedrijven een relatief klein deel, schrijft het NCSC. Waarschijnlijk is het daadwerkelijk aantal getroffen bedrijven veel groter dan de cijfers aangeven, schrijft die organisatie ook.

Grote bedrijven

De aanvallers richten zich op grote bedrijven, bijvoorbeeld in de auto-industrie, constructie en chemie, maar ook op ziekenhuizen, winkelketens en entertainmentbedrijven. Het gaat doorgaans om bedrijven met miljoenen- of miljardenomzetten.

Onder de getroffen organisaties zijn bedrijven die diensten of producten leveren aan de kritieke infrastructuur en de overheid. Onder de kritieke infrastructuur vallen onder meer de drinkwatervoorziening, internettoegang en energie.

De aanvalscampagne begon vermoedelijk in juli vorig jaar.

Meerdere Nederlandse bedrijven getroffen door gijzelsoftware

Ster advertentie
Ster advertentie