Binnenland
NOS

Drenkeling Watersnoodramp alsnog geïdentificeerd: 'Leegte wordt opgevuld'

foto: Wrakkenmuseum Terschellingfoto: Wrakkenmuseum Terschelling
  1. Nieuwschevron right
  2. Drenkeling Watersnoodramp alsnog geïdentificeerd: 'Leegte wordt opgevuld'

Een lichaam dat in 1953 op Terschelling aanspoelde, is na 66 jaar alsnog geïdentificeerd. Door een dna-match is duidelijk geworden dat het gaat om Andries Penning, kapitein van de kustvaarder Westland.

Het schip van Penning, met zeven opvarenden, verging op 1 februari in de nacht van de Watersnoodramp op de Noordzee. De bemanning was op weg van Duitsland naar Engeland en toen ze vertrokken vanuit de haven was er nog niets bekend over een storm. Het schip was nog op zee toen de storm op zijn hevigst was.

"Ze maakten geen schijn van kans", zegt zijn kleindochter Mariëlle Penning in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Ze waren al urenlang aan het vechten tegen de storm en op een gegeven moment besef je als kapitein dat de zaak niet meer te redden is. Dat is natuurlijk heel heftig."

Drie maanden later spoelde een lichaam aan op Terschelling. Dat werd daarna als onbekend persoon begraven op het eiland in graf O-2. Vorig jaar besloot ze achter het verhaal van haar opa aan te gaan. Penning wist alleen maar dat haar grootvader met zijn schip was vergaan, maar waar dat precies was gebeurd, was onduidelijk. Pas in 1994 werd het wrak voor Terschelling gevonden. "Daar hebben dus heel veel jaren tussen gezeten. Dat was de enige informatie die ik had."

Toeval

Ze ontdekte dat er een stuk van het schip in het Wrakkenmuseum op het Waddeneiland te zien was. Daar ging ze in september vorig jaar naartoe. "Heel toevallig was er op dat moment ook een Belgische dame op Terschelling. Dat is de dochter van de eerste machinist, die ook was omgekomen. Toen ik hoorde dat ze daar was, hebben we kennisgemaakt. En daar ben ik nog steeds heel blij om."

Pas afgelopen zomer kwam er schot in de zaak, toen de Belgische op bezoek was bij de ouders van Mariëlle. Ze vertelde dat ze erachter was gekomen dat er lichamen waren aangespoeld in 1953. De vrouw besloot toen dna af te staan, maar er kwam geen match. "Toen dacht ik: dat is wel heel interessant", vertelt Mariëlle. "Ik heb daarop het coldcaseteam in Rotterdam gebeld, die daarna bij mijn vader dna kwamen afnemen."

Een tijd geleden kregen ze uitsluitsel: er was een match. En dat maakt indruk, niet alleen op haar, maar ook op haar vader. "Het was heel emotioneel en vooral bij mijn vader kwam het goed binnen."

De familie gaat een gedenksteen maken en reist binnenkort af naar Terschelling. "Het is voor ons als gezin nog niet helemaal klaar. Voor mijn vader is het pas afgerond als we op Terschelling zijn geweest en hij dicht bij zijn vader kan gaan staan."

Ster advertentie
Ster advertentie