appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Het Marathoninterview
STER Advertentie

Oproep aan Grapperhaus: 'Bewijsvoering IS-vrouwen moet op orde'

ANP
dinsdag 12 november 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De rechter oordeelde dat Nederland zich moet inspannen om 56 kinderen van IS-strijders terug te halen. Mogelijk komen daardoor ook IS-vrouwen terug. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma doet in Spraakmakers een oproep aan minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus: "Er moet gezorgd worden dat de bewijsvoering op orde is."

Sjoerdsma vraagt zich af of Nederland de bewijsvoering op orde heeft om de vrouwen te berechten, mochten de vrouwen naar Nederland komen. "Het team internationale misdrijven heeft een beperkte capaciteit. Grapperhaus moet met spoed naar dat team kijken." 

Welke straf?

De straf voor personen die zich hebben aangesloten bij een terroristische beweging is in Nederland zes jaar cel. Dat staat los van de misdaden die de vrouwen in Syrië hebben begaan. Om dat goed te berechten zijn volgens Sjoerdsma mensen nodig die de taal machtig zijn en online filmpjes door kunnen spitten. "De misdaden die daar begaan zijn, moeten berecht worden." 

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen vindt de korte straffen "heel zorgwekkend", omdat "je niet goed weet wie IS heeft afgezworen".

Vrouwen daar laten?

De IS-vrouwen in de kampen laten is volgens beide ook geen oplossing. Melissen legt uit dat vrouwen uit het kamp gesmokkeld worden en zich melden bij een consulaat of de Nederlandse ambassade. "Als ze daar verschijnen, zijn ze welkom in het terugkeertraject." De Koerden of Assad kunnen daarop inspelen. "Als zij de vrouwen verplaatsen, heeft Nederland alsnog een probleem."

Daarbij komt het risico dat de vrouwen niet berecht worden als ze ontsnappen, zegt Sjoerdsma. "Een ander risico is dat ze onder de radar hierheen komen en we ze niet in de smiezen hebben. Dat gevaar is reëel."

Spraakmakers Community 

Wil je niet alleen luisteren naar NPO Radio 1 maar ook meepraten en je verhaal delen? Meld je dan aan voor de Spraakmakers Community Samen maken wij betere radio! Ben je benieuwd naar de uitslag van de stelling van vandaag? Kijk dan op Stand.nl 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1