Achtergrond
KRO-NCRV

Mag je zeggen dat de Sandy Hook schietpartij niet is gebeurd?

foto: Alex Jones/Youtubefoto: Alex Jones/Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag je zeggen dat de Sandy Hook schietpartij niet is gebeurd?

Wat mag je wel zeggen en wat niet? Radiopresentator Alex Jones van het Amerikaanse complottheorie-platform Infowars komt er snel genoeg achter. Hij wordt aangeklaagd door de ouders van twee kinderen die in 2012 tijdens de schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in Connecticut om het leven kwamen.

Bekijk het fragment over Alex Jones en Sandy Hook.

Jones heeft in zijn programma gezegd dat de schietpartij zou zijn geënsceneerd, en dat de ouders van de slachtoffers acteurs waren. "We zouden gek zijn om dit niet te overwegen", zegt hij. De controversiële presentator heeft 2.3 miljoen volgers op YouTube. Zelf beweert hij dat hij slechts advocaat van de duivel speelt. Maar voor de ouders is de maat vol.

Grondrecht tegen grondrecht

Maar maken zij kans? Valt deze opmerking van Jones niet onder vrijheid van meningsuiting? Het werd in het Mediaforum van Spraakmakers besproken met hoofdredacteur van de Twentsche Courant Tubantia Martha Riemsma, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio Sjors Fröhlich en cabaretier en columnist Jasper van Kuijk. Voor Van Kuijk is het duidelijk wanneer vrijheid van meningsuiting smaad wordt. "Nou, als de rechter dat zegt."

Riemsma: "Het is eigenlijk een soort conflict tussen grondrechten: tussen smaad en vrijheid van meningsuiting. Het is een recht van mensen om met rust gelaten te worden, dat schijnt onder het recht van privacy te vallen. Dan is het inderdaad aan de rechter om te kijken hoe maatschappelijk relevant het is. Hoe ver het van de feiten af is en hoe schadelijk het is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met de dood bedreigd

Alex Jones zegt zelf dat de ouders geen schijn van kans maken. Hij beroept zich op de First Amendment, die gaat over de vrijheid van meningsuiting en in Amerika hoog op de agenda staat. De presentator heeft al vaker beweerd dat hij niet geloofde in de echtheid van de Sandy Hook schietpartij, maar de ouders hebben besloten nu een rechtszaak aan te spannen omdat ze geloven dat Jones niet gaat stoppen met zijn theorieën.

"De strategie om hem te negeren heeft niet gewerkt, hij gaat niet weg", zegt een van de advocaten. "Zijn uitspraken schetsen de ouders als deelnemers aan een lugubere samenzwering en doofpot." Vorig jaar kreeg een vrouw in Florida, die ook niet in de schietpartij geloofde, vijf maanden cel nadat ze via voicemailberichten en e-mails de vader van een van de slachtoffers met de dood bedreigde.

Youtube verantwoordelijk?

In Het Mediaforum werd besproken of platforms als YouTube en Facebook niet medeverantwoordelijk zouden zijn, en zouden moeten ingrijpen. Bijvoorbeeld door de video’s van hun sites te verwijderen. Sjors Fröhlich is daar fel tegen: "Dat vind ik écht niet. Maar daar zit precies het probleem. Hoe je dat wettelijk moet aanvliegen weet ik niet. Want het is super ingewikkeld. Wat Jones super slim doet is dat hij zegt: 'maybe it’s true."

Volgens Riemsma zouden de platforms wél verantwoordelijkheid moeten nemen, zoals dat ook bij uitgevers en omroepen gebeurt. "Het zaaien van twijfel en haat zijn allemaal dingen die gewoon kunnen gebeuren op die platforms. Als Alex Jones in de krant wil leeglopen, dan is de krant aansprakelijk. En dat geldt niet voor YouTube. Ik denk dat je dat moet reguleren en dat diezelfde verantwoordelijkheid ook hen toekomt."

Om geld vragen?

Dus wat verwachten we van deze rechtszaak? De ouders willen een schadeclaim van minstens 1 miljoen dollar. Jasper van Kuijk: "Ik snap wel dat je zegt: ik wil dat dit financieel pijn gaat doen." Maar voor Sjors Fröhlich maakt de eis voor een geldbedrag hun zaak minder sterk. "Een gigantisch bedrag weer, zoals dat in Amerika gaat, van 1 of 2 miljoen dollar. Ga gewoon naar de rechter en vraag om een veroordeling voor smaad, belediging of laster. En that’s it."

Bekijk hier het hele Mediaforum:

Meepraten met het nieuws van de dag? Volg Spraakmakers op Facebook en Twitter.

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie