Achtergrond
KRO-NCRV

Ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren in EO-programma Tweestrijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ontmoetingen tussen terminale en suïcidale jongeren in EO-programma Tweestrijd

In het EO-programma Tweestrijd worden drie suïcidale jongeren een jaar lang gevolgd. In die periode hebben ze een aantal ontmoetingen met terminale jongeren. "Het is een heel mooi en integer programma geworden", aldus maker Johan Eikelboom in het Mediaforum in Spraakmakers.

De interviewer was in het begin wel huiverig, "waarom moeten er per se terminale jongeren aan gekoppeld worden dacht ik in eerste instantie. Gaandeweg merkte je dat het hele fascinerende en bijzondere gesprekken opleverde." Volgens Eikelboom hebben de deelnemers aan het programma elkaar kunnen inspireren en hebben ze veel van elkaar geleerd.

'Titel Tweestrijd suggereert een wedstrijdelement'

Journalist Frenk van der Linden vertelt in het Mediaforum dat hij in eerste instantie het maar een pervers idee vindt, maar inmiddels heeft Van der Linden de eerste aflevering al kunnen zien en er lijkt volgens hem zeker iets interessants te gebeuren. De titel Tweestrijd vindt Van der Linden niet zo goed gekozen, volgens hem suggereert dat in eerste instantie dat het gaat om een wedstrijd.

Dit is volgens Eikelboom totaal niet de bedoeling. De titel komt van de Stichting Tweestrijd, die stichting wil jongeren aansporen om over hun problemen te praten, om zo te proberen het aantal zelfdodingen terug te dringen. Daarnaast gaat het volgens Eikelboom ook om de worsteling van de suïcidale jongeren. "Iedere dag is voor hen een strijd. Een strijd van, ik wil eigenlijk niet dood, maar ik wil ook niet leven."

#TrueSelfie-weken moeten psychische problemen bespreekbaar maken

Het programma Tweestrijd maakt deel uit van de #TrueSelfie-weken van de Publieke Omroep. NPO 3, 3FM & FunX, staan een maand stil bij psychische problemen onder jongeren. Eén op de 15 jongeren worstelt met depressies. Zelfdoding is onder jongeren zelfs doodsoorzaak nummer 1.

Hulp nodig?

Wil jij praten over psychische problemen als depressie, maar ook problemen als verslaving, zelfbeschadiging, (seksueel) misbruik of hoe je aan iemand vertelt dat je psychische problemen hebt? Zoek dan anoniem contact met een hulpverlener van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl (chat, WhatsApp, telefoon en mail).

Ster advertentie
Ster advertentie