Politiek
KRO-NCRV

Vertrek Renske Leijten uit de Kamer: 'Waarom nu en waarom deze harde woorden?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrek Renske Leijten uit de Kamer: 'Waarom nu en waarom deze harde woorden?'

Na zeventien jaar vertrekt Renske Leijten (SP) uit de Tweede Kamer. Haar conclusie is dat het 'giftig' en 'langzaam' is. Wilma de Haan (NOS) zegt in Het Mediaforum van Spraakmakers nog wat vragen te hebben over haar conclusie en het tijdstip van Leijtens vertrek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor de NOS-adjunct Wilma de Haan lijkt het plotselinge vertrek na zeventien jaar erg ad hoc. "Het moment waarop ze vertrekt en de woorden die ze gebruikt, doen wel wat vragen oproepen. Waarom nu, waarom deze harde woorden?"

In een tijd waarin steeds meer Kamerleden bezwijken onder de werkdruk en het steeds vaker gaat over werksfeer en omgangsvormen in de Kamer, is het volgens De Haan belangrijk om precies te weten waarom een van de meest prominenten Kamerleden stopt.

Controleren van de macht

Leijten was samen met Kamerlid Pieter Omtzigt verantwoordelijk voor het blootleggen van de Toeslagen-affaire. Een dossier waarop ze samenwerkten met journalisten van Trouw en RTL. "Wat journalisten en Kamerleden gemeen hebben is controleren van de macht", zegt De Haan.

Daarin kunnen journalisten en Kamerleden iets voor elkaar betekenen 'op bronniveau', maar altijd met gepaste afstand, zeggen De Haan en RTL-hoofdredacteur Mireille van Ark.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie