appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Verklaring Kroon roept alleen maar meer vragen op

ANP
donderdag 8 februari 2018 | KRO-NCRV | Marielle Beers Twitter

De kwestie rond majoor Marco Kroon wordt na zijn verklaring in het AD alleen maar ingewikkelder. Dat zeggen Paul van Gessel, hoofdredacteur van NH / AT5 en Gert Jaap Hoekman, hoofdredacteur Nu.nl in het mediaforum op NPO Radio 1. De krant publiceerde vandaag een twee pagina’s tellende verklaring van Kroon waarin hij zich uitspreekt over wat er in 2007 in Afghanistan is voorgevallen.

"Homeland, dacht ik meteen", zegt Paul van Gessel, hoofdredacteur van NH / AT5 in het Mediaforum. "Hoe meer informatie je krijgt, hoe meer vragen je hebt. Het is een goeie cliffhanger, zo werkt Homeland ook. Wel goed van het AD dat ze het hebben." Toch plaatst Van Gessel een kanttekening. "Hij wordt niet geïnterviewd door het AD, hij mag leeglopen in een ingezonden brief. Je kunt wel zeggen: 'dit is real life', maar zeker in oorlogen is de waarheid altijd het eerste slachtoffer. Hij is de enige die praat, ik vind het een mistige zaak."

'De taliban was niet bereikbaar voor commentaar'

"Die afweging hebben wij ook gemaakt", zegt AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis in een reactie. Het is natuurlijk het verhaal van Kroon en zijn advocaat. "De Taliban was niet bereikbaar voor commentaar", zegt Nijenhuis. Toch heeft het AD ervoor gekozen om de verklaring te publiceren. "Wij denken dat het interessant is voor onze lezers. Bovendien hebben we er duidelijk bij gezet dat het een verklaring van Kroon is, het is geen interview." Nijenhuis benadrukt dat er al contact was tussen Kroon en het AD. De publicatie is versneld omdat informatie eerder naar buiten dreigde te komen. Ook Kroons advocaat, Geert Jan Knoops, bevestigde dat er sprake was van een lek.

Waarom geen interview?

Volgens Nijenhuis is de verklaring woord voor woord door de advocaten van Kroon doorgenomen en is dat het maximale wat hij kan zeggen. "Wanneer hij nog meer zou hebben prijsgegeven, was er sprake van het schenden van staatsgeheimen en dat is strafbaar." Maar: "als hij dan toch een goede band heeft met het AD waarom dan niet gewoon een interview erbij?" vraagt Gert Jaap Hoekman van Nu.nl zich in het mediaforum af. "Knap van het AD dat ze het verhaal van Kroon hebben, maar het roept veel vragen op die niet gesteld kunnen worden."

Volgen Van Gessel is de politiek nu aan zet. "Wat nu gebeurt is dat de minister van Defensie wordt getart om naar buiten te komen. Er moet meer informatie komen."

Luister hier het Mediaforum:

'Het was hij of ik' Het Mediaforum over de verklaring van Marco Kroon in het AD

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1