Achtergrond
KRO-NCRV

Wat is beter voor het klimaat: de boot of het vliegtuig naar Engeland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is beter voor het klimaat: de boot of het vliegtuig naar Engeland?

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel wil voor de vijfenzeventigste verjaardag van zijn moeder een tripje naar Engeland maken. Hij vraagt zich in het Spraakmakers Uitzendbureau af wat beter is voor het klimaat: met de boot of met het vliegtuig reizen?

Video niet beschikbaar

Op de TU Delft staat verslaggever Anne van der Veen bij Lindert van Biert. Hij is expert op het gebied van de milieu-impact van de scheepvaart. Om de weerstand van boten te meten, heeft de TU een enorme bak water van 120 meter lang nagebouwd. Hier 'varen' modelschepen om de hoeveelheid weerstand te meten.

Sneller is meer energie

"Hoe sneller je wil varen, hoe meer energie je nodig hebt", zegt Van Biert. Als je dus naar Engeland wil met zo min mogelijk milieu-impact, kun je volgens hem beter voor een veerboot kiezen die ook vracht vervoert en langzaam vaart. "De uitstoot hiervan is vergelijkbaar met de uitstoot van een trein. Dat is dus heel laag."

Snellere en luxere veerboten komen qua uitstoot weer dichterbij het vliegtuig te liggen, zegt Van Biert. "De vuistregel is: sneller is meer brandstof, minder zuinig dus meer uitstoot. Hoe langzamer de boot, hoe efficiƫnter hij waarschijnlijk is."

Vliegtuig?

In vergelijking met het vliegtuig, ben je met de boot bijna altijd beter uit klimatologisch. "Je kunt dus gewoon met de boot gaan", besluit verslaggever Anne van der Veen, "maar het liefst een hele langzame."

Het Uitzendbureau

In de rubriek Het Uitzendbureau worden onze verslaggevers erop uitgestuurd om het antwoord te zoeken op de meest uiteenlopende vragen van onze gasten. Waar woon je het beste als de klimaatverandering toeslaat? Kan het ov niet gratis? Of waarom kraakt een chipzak? Spraakmakers zoekt het uit!

Ster advertentie
Ster advertentie