Achtergrond
WNL

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: 'Het kan valse hoop zijn'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: 'Het kan valse hoop zijn'

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen met haar partner Frank nog dagelijks op zoek naar antwoorden. In de zoektocht naar Cheryl spreken zij meerdere paragnosten, onder wie een paragnost die met tarotkaarten, een spiritueel kaartspel, werkt. "Ze zegt dat ze nog leeft en dat dit binnen niet al te lange tijd uitkomt", zo vertellen Nellie en Frank in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

#17 - Het Misdaadbureau: Moeder van vermiste Cheryl hoopt op doorbraak: ‘Paragnost zegt dat ze nog leeft’ (S03) - Het Misdaadbureau

Criminoloog Jasper van der Kemp heeft er alle begrip voor dat mensen bij vermissingszaken naar paragnosten gaan om daar hoop uit te putten. "Ik heb veel empathie voor de mensen die in deze situatie zitten, maar tegelijkertijd denk ik dat het alleen maar valse hoop is die je krijgt. Het gaat je niet verder helpen", stelt hij in de podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Magnetiseur

Nellie ging maar liefst veertien jaar naar een magnetiseur die beweerde dat Cheryl nog leefde. Deze paragnost bood zijn diensten gratis aan, maar voor tarotleggingen betalen ze wel. Ze betalen zo'n 20 euro voor 7 kaarten. Een volledige kaartlegging is 100 euro. Frank: "Ze werkt meer met het universum en ze voorspelt je toekomst." Nellie en Frank benadrukken met beide benen op de grond te blijven staan, al is hoop de drijvende kracht die ze op de been houdt. "Het kan valse hoop zijn. Als het maar uitkomt, dat is alles wat ik wil", aldus Nellie. "En wordt ze niet levend gevonden, is het ook goed. Dan kunnen we het afsluiten." Frank: "Zolang ze niet gevonden is, blijf je je afvragen wat er gebeurd is. Dat is het meest lastige voor een moeder."

Het Zesde Zintuig

Dat Nellie en Frank alles aangrijpen om erachter te komen wat er met Cheryl is gebeurd, blijkt ook uit hun deelname aan het voormalige tv-programma Het Zesde Zintuig. Dat liep uit op een teleurstelling. Ze werden in een donkere auto naar een locatie vervoerd, waar vervolgens alle paragnosten vertelden dat Cheryl dood was. Ze zou gewurgd zijn. Eén paragnost omschreef zelfs hoe de dader er toen en nu uit zou hebben gezien. "De politie was daar niet blij mee", aldus Frank, "omdat op die manier mensen onnodig beschuldigd konden worden."

Na de reeks afleveringen hebben ze nog contact gehad met een andere paragnost van Het Zesde Zintuig, die zei dat Cheryl nog wel in leven was. Vijftig procent van de paragnosten zegt dat Cheryl nog in leven is, de andere helft beweert het tegenovergestelde. De verdwijning van de toen zevenjarige Cheryl uit IJmuiden in 1986 roept nog altijd veel vragen op. Het meisje verdween nadat ze zou gaan spelen bij een vriendinnetje in een flat aan de overkant van haar eigen huis. Ze is nooit meer thuisgekomen.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie