Achtergrond
BNNVARA

Grote droogte in Marokko: wat zijn de gevolgen?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote droogte in Marokko: wat zijn de gevolgen?

Er heerst grote droogte in Zuid-Marokko. De stuwmeren zijn leeg en er stroomt nauwelijks water; het heeft er dan ook al jaren niet geregend. Wat betekent dit voor het gebied en de mensen die er leven? Ryan Teuling, klimaatwetenschapper en hydroloog aan Wageningen Universiteit, en Samira Jadir, correspondent in Marokko, vertellen erover in De Nieuws BV.

Grote droogte in Zuidelijk-Marokko

Video niet beschikbaar

Jadir woont in Marokko en merkt dat elk gebied zijn eigen waterproblemen heeft: "Zo kan je in de grote steden nog maar 3x naar de Hamam gaan. Dat klinkt als een luxeding, maar voor vele arme Marokkanen is dit belangrijk, want zij hebben niet altijd stromend water." De Hamams zijn badhuizen en hebben daarom een belangrijke functie in de Marokkaanse samenleving. "Ook zijn sommige dorpen grotendeels verlaten, ze verdwijnen letterlijk onder het zand. Dat komt door een gebrek aan bomen en planten, de wind heeft daar nu vrij spel."

Uitzonderlijke situatie

Teuling noemt de situatie in Marokko bijzonder ernstig en ook hoogst uitzonderlijk. "Zes jaar geleden begon een trend van elke maand minder neerslag dan je zou verwachten, tot wel 50% minder per maand en dat is nu eigenlijk al 6 jaar aan de gang", vertelt de hydroloog. Maar dat is maar één deel van het probleem: de hoeveelheid vocht wordt namelijk ook bepaald door verdamping. De temperatuur in Marokko neemt sneller toe dan de wereldwijde temperatuur. "En ook sneller dan dat de klimaatmodellen kunnen voorspellen. Eigenlijk gaat de atmosfeer steeds sneller trekken aan het weinige vocht wat nog in de bodem zit", licht Teuling toe.

Impact op bevolking

De droogte heeft impact op het leven van de Zuid-Marokkaanse bevolking. Mensen leven hier, net als in de rest van Marokko, vooral van de kleinschalige landbouw. Ze maken gebruik van slimme irrigatiesystemen. "Dat houdt in dat je met weinig water toch de grond vruchtbaar kan maken", legt Jadir uit. Maar omdat er amper water is, is dat systeem zo goed als verdwenen. "Hiermee verdwijnt een leefcultuur die al eeuwenoud is".

Marokko is zich al langer bewust van de gevolgen van klimaatverandering. "In 2020 zijn ze begonnen met het bouwen van installaties om zeewater mee te kunnen ontzilten", vertelt Jadir. Ook wordt het drinkwater in bepaalde delen gerantsoeneerd. Dan komt er op bepaalde tijden drinkwater uit de kraan. "Dus Marokko heeft allerlei plannen, maar het lijkt erop dat die plannen te laat komen", besluit de correspondent.


Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie