Achtergrond
KRO-NCRV

Lotingen bij technische opleidingen 'onacceptabel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lotingen bij technische opleidingen 'onacceptabel'

"We hebben die mensen keihard nodig, er is een schreeuwend tekort. Dan ga je die deuren toch niet dicht gooien?" Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van werkgeversorganisatie FME, is niet te spreken over het nieuws dat de Universiteit Twente weer numerus fixus gaat instellen.

In het NPO Radio 1-programma Spraakmakers beklaagt ze zich over de wijze waarop technische opleidingen studenten toegang beperken.

Numerus fixus

Als voor een opleiding een numerus fixus bestaat, wordt slechts een beperkt aantal studenten tot die opleiding toegelaten. De Latijnse term staat voor vastgesteld aantal. Ook bekend als 'loting'.

Hamming-Bluemink voorziet nu al problemen om op lange termijn personeel te vinden voor de technische sector. "Tot 2030 hebben we 120.000 mensen nodig", zegt de voorzitter. "70.000 vanwege pensioneringen en 50.000 vanwege groei. Die mensen moeten nu al opgeleid worden."

De voorzitter vindt dat we als land meer op techniek moeten inzetten. "Als je een innovatief land wil zijn, en dat willen we zijn, dan vind ik ook dat je al die talenten in huis moet hebben. Doe je dat niet, dan zullen in toenemende mate buitenlandse ingenieurs worden geïmporteerd en zullen bedrijven verhuizen naar andere landen waar wél ingenieurs beschikbaar zijn."

War of talents

"Het is een wereldwijde war of talents, en we moeten daaraan meedoen. En nu gooien we de deur dicht voor al die prachtige talenten met slimme uitvindingen op het gebied van klimaat, veiligheid, zorg, mobiliteit en voeding die Nederland kunnen helpen groeien, want we zeggen: we zitten vol. Dan breekt mijn klomp."

Universiteit Twente is niet alleen, er zijn nog drie andere technische opleidingen met een numerus fixus. De reden dat de opleidingen studenten moeten wegsturen is een gebrek aan middelen. "Ik begrijp de universiteit wel, want ze moeten ook kwaliteit leveren", zegt Hamming-Bluemink. "De docenten zijn er niet en de collegezalen puilen uit. Er moet echt geld bij, ik vind dit onacceptabel."

Ook een economisch probleem

De voorzitter vertelt in Spraakmakers dat ze bij FME de universiteiten hebben geprobeerd te helpen door collegezalen, aula’s en gastcolleges aan te bieden. "Maar dat is een tijdelijke oplossing."

"Zorg vooral dat er geld bij komt", vervolgt Hamming-Bluemink. "Ik kan me niet voorstellen dat de minister van Onderwijs, maar vooral ook staatssecretaris van Digitalisering Mona Keijzer, zich daar niet druk over maken – dit is niet alleen een onderwijsprobleem, maar ook een economisch probleem."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie