Achtergrond
WNL

'Buitengrenzen moeten beter gecontroleerd worden in strijd tegen terrorisme'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Buitengrenzen moeten beter gecontroleerd worden in strijd tegen terrorisme'

De buitengrenzen moeten beter gecontroleerd worden in de strijd tegen moslimterrorisme. Dat zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Er moet controle zijn aan de buitengrenzen van Europese Unie. Bij de aanslag in Nice ging het om een Tunesiër die via Italië naar Frankrijk is gereisd. Hij kon gewoon doorlopen."

'Buitengrenzen moeten beter gecontroleerd worden in strijd tegen terrorisme'

Ook de Franse president Macron pleit voor een internationale aanpak waarbij het verdrag van Schengen niet heilig is. Azmani: "Als die buitengrenzen niet gecontroleerd worden, dan moeten we dat met een aantal omringende landen maar gaan doen. Elke fatsoenlijke staat of natie die zichzelf respecteert, heeft grenzen. Die grenzen moet je bewaken. Als omringende landen dat niet willen, en onze veiligheid is in het gedrang, dan moeten in een noodsituatie de Nederlandse grenzen maar dicht."

'Geen podia bieden om vergif te verspreiden'

Azmani ziet een toenemende invloed van de fundamentalistische islam op eerste en tweede generatie migranten. "De eerste generatie kijkt met onmacht toe hoe hun kinderen gevoed worden vanuit Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, zowel online als fysiek door predikers. Ik vind dat we grenzen moeten stellen. Grenzen bij de buitengrenzen van Europa, maar ook hier in Nederland. We moeten geen podia bieden om dit vergif verder te verspreiden."

Nederland moet er alles aan doen om te voorkomen dat aanslagen ook hier kunnen plaatsvinden, zegt Azmani. "Onze vrije samenleving is geen vanzelfsprekendheid. Daar moeten we voor vechten."

Invloed Turkije

Volgens Ruud Koopmans, hoogleraar sociologie aan de Humboldt Universiteit in Berlijn, speelt ook Turkije een toenemende rol bij de opkomst van het salafisme onder de moslimgemeenschap in Europa. "Vooral via moskeeverenigingen die bij het Turkse religieministerie Diyanet horen. Je ziet na de aanslagen van Frankrijk dat het Erdogan was die de stemming enorm heeft opgestookt. Hij riep op tot een boycot van Franse producten en zei dat Makron gestoord was."

De reactie van Erdogan is "volstrekt onacceptabel", zegt Azmani. Hij maakt zich in het Europees parlement hard voor sancties richting Turkije, bijvoorbeeld een wapenembargo. "Economisch gaat het heel slecht met het land. De geloofwaardigheid van Erdogan onder het Turkse volk wordt ook steeds minder. Kijkend naar de afhankelijkheid van de Turkse economie van de Europese economie kan je het land met economische sancties hard raken."

Stopzetten financiering

Koopmans pleit voor het stopzetten van de financiering aan religieuze organisaties door autoritaire regimes. "Daarmee zou je de invloed die Erdogan via moskeeën in Europa uitoefent kunnen inperken. Dat geldt ook voor de invloed vanuit de Golfstaten. Helaas ligt dat plan al een tijd op behandeling te wachten. Ik hoop dat het wetsontwerp er nu door de recente aanslagen snel doorheen komt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie