Achtergrond
NOS

'Hulpverleners weten niet goed wat slachtoffers van loverboys nodig hebben'

foto: Mohini Awadhpersadfoto: Mohini Awadhpersad
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hulpverleners weten niet goed wat slachtoffers van loverboys nodig hebben'

Mohini Awadhpersad was jarenlang in de ban van een loverboy. Nu heeft ze een eigen stichting waarmee ze slachtoffers van loverboys helpt en advies geeft aan hulpverleners. En dat is hard nodig, zegt Awadhpersad in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Door handelingsverlegenheid of de weinige kennis die er over dit onderwerp is, weten hulpverleners vaak niet hoe ze met slachtoffers van loverboys moeten omgaan."

Awadhpersad werd zelf als puber slachtoffer van een loverboy. Ze was onzeker en had weinig aansluiting bij leeftijdsgenoten. Thuis werd ze vooral beschermd en was er weinig aandacht voor wat er buiten de deur gebeurde. Daardoor kwam ze steeds verder van klasgenootjes, familie en vrienden af te staan.

In die periode kwam ze ook met haar loverboy in aanraking. Ze viel als een blok voor hem. "Als iemand je vertelt dat je iets waard bent terwijl je je hele leven het tegendeel hebt gevoeld dan doet dat iets met je."

Awadhpersad denk dat vrijwel iedere jonge vrouw hetzelfde kan overkomen. "Ook bij andere meiden zie je dat een loverboy ze op hun kwetsbaarheid pakt. Eigenlijk kan elk meisje in de ban van een loverboy vallen."

Ontsnapping als in de film

Zo'n tien jaar terug wist ze aan de greep van haar loverboy te ontsnappen. "Mensen zeggen vaak dat mijn ontsnapping op een film lijkt." Awadhpersad kreeg hulp van een jongen uit het netwerk van haar loverboy. "Hij was jarig en mocht een meisje uitzoeken. Ik had een goede band met hem opgebouwd omdat hij ook een bepaalde manier slachtoffer was."

De jongen koos haar en eenmaal in een hotelkamer aangekomen, belden ze met het hotelpersoneel om uit te leggen wat er aan de hand was. Met een van de kamermeisjes wisselde ze van kleding. Voordat haar loverboy in de gaten had wat er aan de hand was, nam ze de benen en stapte ze op de trein.

Het was niet haar eerste poging. Eerdere ontsnappingen mislukten omdat het netwerk van haar loverboy te groot en fijnmazig bleek. "Ik wilde al veel eerder weg, maar dat lukte gewoon niet. Hij wist waar ik was zonder dat ik mensen herkende daar. Dat betekent dat het circuit zo groot was dat ik niet meer wist wie er in zat."

Hulp, maar niet de juiste

Na haar ontsnapping kwam Awadhpersad in een hulpverleningstraject terecht. Hoe goed bedoeld ook, het was niet de juiste hulp. "Ze wilden mijn trauma's behandelen, maar ik wist helemaal niet goed welke trauma's ik had. In mijn geval hadden ze juist moeten kijken naar waar mijn kwetsbaarheid vandaan kwam."

Zelf probeert ze een hele andere vorm van hulp te bieden aan slachtoffers van loverboys. "Ik wil ze juist in de stand van overlevers zetten en ze leren om op eigen benen te staan. Je bent niet je hele leven slachtoffer."

Borrelen met de koning

Door haar werk is ze ook uitgenodigd op de nieuwjaarsreceptie van koning Willem-Alexander. Omdat Awadhpersad hoogzwanger is, is het nog niet zeker of ze er bij kan zijn.

En als ze wel kan? "Geen idee. Ik heb nog geen flauw idee wat ik tegen hem ga zeggen."

Ster advertentie
Ster advertentie