Seksueel geweld in de nacht: 'Ken niemand die niet met knikkende knieën naar de fiets is gelopen’
- Nieuws
- Seksueel geweld in de nacht: 'Ken niemand die niet met knikkende knieën naar de fiets is gelopen’
Door toenemend seksueel geweld en straatintimidatie wordt het voor vrouwen steeds onveiliger om ’s avonds alleen buiten te zijn. Om hier aandacht voor te vragen, wordt in Rotterdam de 'Nacht Tegen Seksueel Geweld' georganiseerd. "Het is een wereldwijd probleem", zegt initiatiefnemer Garance Reus-Deelder bij Spraakmakers.
De nacht tegen seksueel geweld
Video niet beschikbaar
Tijdens deze nacht wordt een wandeling van twintig kilometer gehouden en proberen de organisatoren 170.000 euro op te halen. De mars is een initiatief van Plan International, waar Reus-Deelder directeur van is. "Met het geld proberen we ook in andere landen de straat veiliger te maken", legt ze uit.
Want niet alleen in Nederland krijgen meisjes en vrouwen te maken met geweld en intimidatie op straat. "Het geldt ook voor vrouwen die in Somalië met angst water gaan halen."
Kansenongelijkheid
In Nederland is het onderwerp de laatste tijd geregeld in het nieuws: vrouwen die worden lastiggevallen in de openbare ruimte. "Ik ken niemand die niet eens met knikkende knieën naar de fiets is gelopen", verzucht Reus-Deelder. "Deze angst heeft grote gevolgen. Het bepaalt wat je wel en niet kunt doen, en waar je heen kunt gaan. Je laat dingen, wat leidt tot kansenongelijkheid."
Trauma na de daad
Door al het nieuws lijkt het een groeiend probleem, maar ook een veranderend probleem, zo legt GroenLinks-raadslid uit Amsterdam, Imane Nadif, uit. "De vorm verandert", vertelt Nadif. "Het stopt niet bij intimidatie of geweld alleen. Je wordt lastiggevallen op straat, maar daarna wordt het gefilmd en online gezet."
Ze noemt een voorbeeld van een voorkomende vorm: "Vrouwen die in een legging boodschappen gaan doen, dat wordt gefilmd en op porno-websites gezet. Dat is waar wij nu zijn in de samenleving, dat we dit normaliseren. Dat er influencers zijn die zeggen dat je dit moet doen."
Volgens Nadif spreken we bij seksueel geweld vaak wel over de daad zelf, maar niet over wat er daarna gebeurt. "Een trauma dat je de rest van je leven meedraagt." Ook zij maakte het zelf mee: "In mijn geval heeft het geleid tot een extreme vorm van faalangst."
'Gezamenlijke verantwoordelijkheid'
Nadif loopt mee tijdens de mars in Rotterdam en hoopt zo haar boodschap over te brengen. "We staan niet stil bij wat we als samenleving elkaar aandoen. We moeten gezamenlijke verantwoordelijkheid nemen om te kijken wat we hier samen aan gaan doen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!