appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Verhalen
STER Advertentie

Colorisme: verzwegen discriminatie onder mensen van kleur

Rob Kluitenberg, Chris Charles
maandag 21 oktober 2019 | VPRO | Redactie Radio Doc Twitter

Het komt in alle werelddelen voor: het nastreven van een Eurocentrisch schoonheidsideaal. Hoe meer de huidskleur, het haartype en de andere uiterlijkheden lijken op die van witte mensen, hoe beter. Colorisme is discriminatie tussen mensen van kleur, een huidskleur hiërarchie. 

Radiomaker Nicole Terborg dook in het onderwerp. Ze is zelf zwart en hoe meer ze zich in het onderwerp ging verdiepen hoe duidelijker het werd: "Er zijn veel blinde vlekken als het gaat om dit systeem van ongelijkheid.”

Dichtbij wit

Hoe dichter bij wit, hoe beter?

Wat betekent het als familieleden, klasgenoten, collega's of wildvreemden jou als minder kwalificeren omdat jouw haar niet steil genoeg is? Jouw ogen te klein, neus te breed of jouw huid donkerder is.

"Ik sta er vaak naast, wanneer iemand tegen mijn zus zegt dat zij mooi is omdat ze licht is. Het is zó gewoon dat ik er nooit bij stil heb gestaan. Maar nu we ouder worden, valt het mij steeds meer op", vertelt Nicole Terborg.

Je bent een mooie vrouw, voor een zwarte vrouw. Maar ik zou nooit een relatie kunnen hebben met iemand zoals jij.


In haar Radio Doc spreekt Nicole met deskundigen, vrienden, familie, mensen uit de kunst, cultuur en theaterwereld. Francio Guadeloupe is onderzoeker aan de UvA en vertelt: "Colorisme is een onderdeel en uitwerking van racisme. Ook hierin is wit zijn, de norm. Je vindt colorisme overal waar kolonialisme heeft geheerst of waar invloed van het westen is."

Onbespreekbaar en ondergesneeuwd

Colorisme is niet bespreekbaar, wordt constateerd. "De zwarte gemeenschap als geheel, heeft al problemen en uitdagingen: tussen de zwarte en witte gemeenschap. Maar hoe ga je om met problemen als colorisme die heersen in onze eigen groep? Colorisme raakt simpelweg ondergesneeuwd in de grotere struggle van racisme."

Viola Sarkodee is een make-up artiest en zet zich in voor representatie van alle huidskleuren in Nederland. Ook zij herkent het probleem van uitsluiting door colorisme: "Het is voor mij tienduizend keer erger om door een zwart persoon gediscrimineerd te worden dan door een wit persoon. Ik heb dan het gevoel dat ik dan word uitgestoten door mijn eigen mensen, door mijn familie. Ik zie zwarte mensen vaak als één. Door colorisme word je uit het badje getrapt. Er is niets ergers dan dat, voor mij."

Meer Radio Doc?

Elke zondag wordt er tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uitgezonden. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via de podcastapps, iTunes en Stitcher.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1