Binnenland
KRO-NCRV

Diversiteit op de werkvloer: 'boete gaat discriminatie niet verminderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diversiteit op de werkvloer: 'boete gaat discriminatie niet verminderen'

Wanneer bij een sollicitatieprocedure wordt gediscrimineerd, kan dat werkgevers duur komen te staan: 4500 euro per geval. Dat plan maakte staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark vandaag bekend in een wetsvoorstel. Jurriën Koops, directeur van de Algemene Bond Uitzendbureaus, ziet niets in de maatregel. "Een boete gaat niet helpen discriminatie te verminderen."

Koops erkent het probleem van discriminatie op de werkvloer, maar ziet niet hoe een boete dat probleem gaat oplossen. "Discriminatie is een hardnekkig verschijnsel. Dat vergt voortdurend de aandacht. Het gaat nooit voorkomen dat het niet meer gebeurd."

Volgens hem is het vooral belangrijk om goede voorlichting te geven om bedrijven te laten zien dat diversiteit loont, doordat het leidt tot meer productiviteit en innovatie.

Geen maatregel zonder handhaving

De effectiviteit van de boete wordt mede in twijfel getrokken doordat de maatregel niet te handhaven zou zijn. Ook het Ministerie van Sociale Zaken geeft aan dat zij zich afvragen hoe je alle bedrijven kunt controleren. Koops: "Zonder handhaving is de maatregel waardeloos."

Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof noemt het een typisch Haags voorstel dat losstaat van de praktijk. "Procedures gaan gecontroleerd worden en dat is niet de bedoeling. Je kunt het op papier wel kloppend maken, maar dat maakt de realiteit niet goed."

Ondernemer Robert-Jan Steegman vindt de boete onzin: "Het werkt positieve discriminatie in de hand dat is ook discriminatie." Hij betreurt het dat er uit wordt gegaan van kwader trouw. "In veel gevallen gaat het goed in sommige niet. Ik kan wel op papier zetten dat ik het zo doe, maar of ik me er dan aan hou?"

Niet bewust mee bezig

Steegman houdt zich niet bewust bezig met diversiteit bij de werving van kandidaten. Toch gaat het goed met de diversiteit in zijn bedrijf. "Ik heb mensen met een allochtone achtergrond in dienst, mensen die met het andere geslacht samenleven, mensen die van het ene naar het andere geslacht zijn gegaan. Dat doet er allemaal niet toe, ik kijk naar wat iemand kan."

Ook Vonhof ziet dat veel ondernemers onbewust dingen goed doen. Bij MKB Nederland zien ze meer in regels die eraan bijdragen dat mensen makkelijker in dienst kunnen worden genomen.

Stand.nl: Een boete is een goed middel om inclusiviteit op de werkvloer af te dwingen

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op Facebook, Twitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie