Binnenland

Van Ark (SZW): Iedereen mag meedenken over aanpak arbeidsmarktdiscriminatie
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Ark (SZW): Iedereen mag meedenken over aanpak arbeidsmarktdiscriminatie

Staatssecretaris Tamara van Ark heeft een wetsvoorstel ingediend om werkgevers of uitzendbureaus die discrimineren een boete op te leggen van 4500 euro. Haar voorstel is nog niet in beton gegoten, benadrukt ze. "De wet ligt nog open ter consultatie, iedereen kan reageren, en ik hoop dat mensen dat ook doen."

Het is voor het eerst dat zulke dwangmaatregelen worden opgelegd om discriminatie tegen te gaan met een boetestelsel, oplopende tot 4500 euro per geval. Die "dient als stok achter de deur", stelt de VVD staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Als je als overheid een norm stelt, moet je ook kunnen handhaven. Dan wil je niet alleen maar 'foei' zeggen." En dat doet ze naar eigen zeggen door een boete te kunnen opleggen als werkgevers discrimineren in de sollicitatieprocedure. Ook moeten ambtenaren daarop toezien.

Geweigerd

Om eraan toe te voegen: "Elke vacature die je aanbiedt moet open kunnen staan voor iedereen. Ik hoor nog te vaak dat mensen keer op keer op keer geweigerd worden, dat is bijzonder pijnlijk. Mijn voorstel gaat om het totaalplaatje van de organisatie en dat je als werkgever geen slot op de deur zet en sommigen uitsluit op oneigenlijke gronden."

Het wetsvoorstel ligt nog niet in beton gegoten en staat 'open ter consultatie', haast de bewindsvrouw te zeggen. Wel hoopt Van Ark dat mensen met 'input' op dit vlak komen richting haar ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze gaat dan ook nog gesprekken aan, "op 4 november harken we alle reacties bij elkaar en dan gaan we kijken hoe nu verder", stelt de staatssecretaris.

Vrouwenquotum

De SER heeft in september geadviseerd om een vrouwenquotum in te voeren in de top van beursgenoteerde bedrijven. Naar deze 'positieve discriminatie' wil het kabinet nu serieus gaan kijken. In 2015 twitterde de staatssecretaris, toen Tweede Kamerlid voor de VVD, dat quota voor vissen zijn, niet voor vrouwen. "Ik ga daar niets over zeggen", zegt Van Ark als haar wordt gevraagd of ze daar nog steeds achter staat. "Het kabinet spreekt altijd met een mond, maar sommigen kijken daar dan een beetje zuur bij."

Ster advertentie
Ster advertentie