Achtergrond
KRO-NCRV

Na je dood begraven worden voor de wetenschap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na je dood begraven worden voor de wetenschap

Dat je je lichaam na je dood ter beschikking kunt stellen aan de wetenschap is bij veel mensen bekend. Minder vaak hoor je dat je je lichaam kunt schenken aan een wetenschappelijke begraafplaats. "Voor sommigen is het een financiële overweging", zegt forensisch archeologe Hayley Mickleburgh in Spraakmakers.

Voor haar onderzoek reisde de forensisch archeologe af naar een wetenschappelijke begraafplaats in Texas. Onderzoekers bestuderen op zulke plekken de ontbinding van lichamen nauwkeurig.

Dat het in de Amerikaanse staat Texas enorm warm kan zijn, was gunstig voor het onderzoek van Mickleburgh. "Als archeoloog ben ik vooral geïnteresseerd in het skelet, het laatste stukje van de ontbinding. En waar het warm is, gaat de ontbinding snel."

Financiële overwegingen

Volgens de forensisch archeologe is er onderzoek gedaan naar de beweegredenen van mensen die hun lichaam schenken aan een wetenschappelijke begraafplaats. Zo kiezen sommigen hiervoor uit geldgebrek. "Ze weten dat een uitvaart veel gaat kosten en dat het een last zou zijn voor familie", zegt Mickleburgh. "Anderen willen graag één worden met de natuur."

Terwijl er bij een 'normale' begraafplaats een graf te bezoeken is, gaat dat bij een wetenschappelijke begraafplaats een tikje anders. Al kunnen familieleden wel op bezoek komen, vertelt Mickleburgh, maar pas aan het einde van het ontbindingsproces.

"Dan worden de botten schoongemaakt, naar een laboratorium gebracht en opgeslagen in kisten", zegt de archeologe. "Voor sommige mensen is het genoeg om even in het gebouw te zijn waar hun familielid ligt terwijl anderen de botten willen zien en voelen."

Na je dood begraven worden voor de wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie