appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hij werd bedreigd, maar kan er inmiddels met afstand naar kijken: Dirk Mulder over afscheid van Westerbork

ANP
vrijdag 14 juni 2019 | NOS | Redactie

Dirk Mulder stopt begin volgende maand als directeur bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij bekleedde die functie 34 jaar. “Dat het zo’n lange periode zou zijn, had ik van tevoren ook niet verwacht.”

Het leek hem best leuk, aan de slag gaan bij Westerbork. Maar twijfel was er wel. "Ik twijfelde vooral nog of het werk wel wat voor mij zou zijn. Maar gelukkig kreeg ik alle ruimte om mijn eigen ding te doen.”

In de beginperiode van Mulder was er nog geen educatief programma. Ook de bekende barakken stonden er niet. Mulder zette leerprogramma’s voor kinderen op en ging authentieke barakken verzamelen.

Directeur herinneringscentrum Westerbork geeft na 34 jaar het stokje door

Inmiddels is het herinneringscentrum niet meer weg te denken uit de Nederlands herdenkingscultuur. Toch had Mulder zijn laatste maanden bij Westerbork waarschijnlijk een stuk anders voorgesteld. Hij sluit af met een heftige periode. Na bedreigingen aan het adres van hem en zijn medewerkers moest Westerbork besluiten de Nacht van de Vluchteling, een sponsorloop voor vluchtelingenopvang in de regio, af te gelasten.

Eén van de routes zou eigenlijk starten in het Herinneringscentrum. De vier overgebleven wandelroutes vanaf andere plaatsen gaan 15 juni gewoon door. 

Nog nooit zo meegemaakt 

Volgens Mulder kwamen bedreigingen en en beledigingen uit zowel de antivluchtelingenhoek als vanuit de Joodse gemeenschap. "Dat was echt heel heftig, dat heb ik nog nooit zo meegemaakt aan mijn kant.”

Vooral de reacties uit de Joodse gemeenschap hebben hem echt geraakt. "Mensen vonden dat de functie van het herinneringscentrum zo verkwanseld werd", legt hij uit. “Je hoopt natuurlijk op andere laatste maanden, maar inmiddels kan ik er met afstand naar kijken.

Kunsthistorica Gerdien Verschoor volgt Mulder straks op. Zijn gouden tip voor haar? "Trek vooral je eigen plan."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1