Achtergrond
BNNVARA

Een ode aan de rat van bioloog Albert Weijman: 'De rat is een superdier!'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Een ode aan de rat van bioloog Albert Weijman: 'De rat is een superdier!'

De rat voelt zich thuis in onze woonomgeving en is gek op ons voedsel. In grote steden worden daarom steeds vaker rattenplagen gemeld. Veel mensen gruwelen van de rat, maar dat is helemaal niet nodig volgens bioloog Albert Weijman: "De rat is een superdier."

Onbekend maakt onbemind wordt wel eens gezegd. Als we meer van de rat zouden weten, dan zouden we veel meer respect voor ze kunnen hebben volgens Weijman. Ratten zijn volgens de bioloog ware evolutiekampioenen. "Ze vermenigvuldigen zich in enorm tempo, de draagtijd van een vrouwtje is 3 weken en na 3 maanden kunnen ze alweer tot vermenigvuldigen overgaan."

Rattenplagen uitgebroken

Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Rotterdam, Weert, Almelo, Uden. Allemaal plaatsen waar de afgelopen maanden rattenplagen zijn uitgebroken. De bruine rat voelt zich thuis in onze woonomgeving en is gek op ons voedsel. Voedsel wat vaak ook door toedoen van de mens op straat te vinden is. Ratten eten sowieso ook alles, zo vertelt Weijman. "Hun tanden groeien continue door, als ze hun tanden niet slijten dan gaan ze dood." Dat wordt knaagdrift genoemd.

Weijmans snapt ook wel dat mensen ze liever niet in huis willen hebben, vandaar dat in de woningwet ook voorschriften zijn opgenomen waardoor huizen zo worden gebouwd dat ratten moeilijk naar binnen zouden komen, vertelt Weijmans, maar toch weten ze toch vaak gaatjes en kiertjes te vinden of ze komen binnen via het riool.

'Een rat die niet geboren wordt, hoeft niet te worden bestreden'

Weijmans vindt het belangrijk dat we meer respect voor en kennis over de rat moeten hebben. Als we die kennis hebben, dan weten we ook hoe we kunnen voorkomen dat er zo veel ratten zijn want zoals Weijmans zegt "een rat die niet geboren wordt, die hoeft ook niet te worden bestreden."

Maar hoe kunnen we er dan voor zorgen dat er minder ratten worden geboren? "Bijvoorbeeld door ze niet binnen te laten", aldus Weijmans. Niet dat mensen letterlijk hun deuren open zetten voor de rat, maar door achterstallig onderhoud weten de ratten veel huizen binnen te dringen. Of denk even twee keer na over eendjes voeren zegt de bioloog: "Als je vogels voert en je doet het niet brokje voor brokje, dan ben je eigenlijk de ratten aan het voeren."

Imagoprobleem

Ratten hebben dus een imagoprobleem, maar kun je ze iets kwalijk nemen? "Het zijn succesvolle dieren, die moet je geen kansen bieden en vervolgens gaan klagen dat we schade ondervinden." Om dit imagoprobleem op te lossen is Albert Weijman nu bezig met de makers van de film 'De Wilde Stad' en 'De Nieuwe Wildernis' om te kijken of ze een documentaire kunnen maken over waarom mensen ratten niet begrijpen en andersom.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie