Achtergrond
BNNVARA

Verslaving op doktersrecept: Laura en Evana kickten af van oxycodon

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verslaving op doktersrecept: Laura en Evana kickten af van oxycodon

Steeds meer Nederlanders gebruiken zware pijnstillers. In 2008 slikten 94.000 mensen de opioïde oxycodon en inmiddels zijn er vorig jaar 490.000 gebruikers gemeld volgens Stichting Farmaceutische Kengetallen. Oxycodon is twee keer zo sterk als morfine en de afkickverschijnselen lijken erg op die van heroïne: hevige pijn, koorts en zweten. Waarom wordt zo'n paardenmiddel zo vaak voorgeschreven en wat zijn de gevaren? Huisarts Jos van Bemmel praat er met ex-verslaafden Evana Kuik en Laura Crul over in De Nieuws BV.

Geen voorlichting

Laura Crul gebruikte meer dan een jaar lang oxycodon en Evana Kuik twee jaar. Allebei kregen ze het middel op doktersrecept. Laura: "Ik lag in het ziekenhuis met een gecompliceerde botbreuk in mijn arm op een plek die niet te behandelen was met gips. Ik was destijds ook depressief en in de war, waardoor ik niet alles meekreeg toen ik het ziekenhuis mocht verlaten. Later vroeg ik aan mijn moeder of de artsen eigenlijk iets hadden gezegd over dit anti-pijnmiddel, maar ze hebben haar ook niets verteld."

Na enige tijd was Laura's breuk hersteld, maar ze bleef het recept keer op keer krijgen: "Toen ik wat helderder in mijn hoofd werd ben ik ermee gestopt, omdat ik voelde dat ik het niet meer nodig had. Na 3 uur begon ik te zweten, overgeven en kon ik niet meer lopen. Toen nam ik oxycodon en verdwenen al die klachten. Toen wist ik dat ik verslaafd was."

Afkickverschijnselen zelfde als heroïne

Evana gaf zelf bij de zusters in het ziekenhuis aan dat ze verslavingsgevoelig is. Dit weet ze door haar ervaring met een eerdere verslaving: "Ik ben echt iemand die allemaal documentaires kijkt en wist dat dit middel in Amerika een hoop ellende veroorzaakt, dus daarom vroeg ik de dokter of ik dit wel moest nemen. Ze deden er nogal laconiek over en zeiden dat het geen kwaad kon."

Quote

Je wilt je hoofd tegen de muur slaan van de pijn

Laura Crul

De afkickverschijnselen van oxycodon lijken volgens een aantal patiënten op die van heroïne, maar je hebt niet meteen door dat je verslaafd bent. Evana: "Op een gegeven moment had ik wel door dat ik het middel niet meer nodig had om het lichaam minder pijn te laten voelen, maar omdat ik het een fijn gevoel vond. Toen ik moest afkicken heb ik ook wietpillen gebruikt om de pijn van het afkicken te verzachten."

Gebrek aan kennis

Huisarts Jos van Bemmel ziet veel verslavingsproblemen in zijn praktijk en herkent de verhalen. Van Bemmel: "Het bedrijf dat oxycodon op de markt heeft gebracht kreeg in 2007 al een boete van 630 miljoen dollar, omdat ze hadden gelogen over onder andere de verslavende werking van het middel. In Amerika vielen er 3 á 4 jaar geleden al tienduizenden doden door het gebruik van dit soort morfine-achtige middelen. Het duurt in Nederland ook even voor in de medische wereld doordringt dat het middel niet zo goed is als we aanvankelijk dachten, daarom sta ik ook op de barricades om collega's hierop te wijzen."

Een oorzaak voor dit probleem is volgens Van Bemmel dat veel pijnstillers zijn weggehaald bij artsen en inmiddels in de schappen bij de drogisterijen liggen. Volgens hem moeten die middelen uit de schappen worden gehaald, maar hij ziet meer oplossingen. Van Bemmel: "In gesprek gaan met de patiënten, niet op de automatische piloot een recept blijven uitschrijven, schrijf oxycodon alleen kort voor en geef de huisartsen weer de kans om een Brufen uit te schrijven als middel."

Verslaving op doktersrecept: Evana en Laura waren verslaafd aan oxycodon

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie