Achtergrond
KRO-NCRV

Naast bloedmaan vanavond ook Mars, Jupiter, Saturnus en Venus zichtbaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Naast bloedmaan vanavond ook Mars, Jupiter, Saturnus en Venus zichtbaar

Vanavond zal er een zeldzame bloedrode maan te zien zijn. De oorzaak is een totale maansverduistering, die door het heldere weer in het grootste deel van het land goed te zien is. Edgar Steenstra is experimenteel petroloog en vandaag te gast bij Spraakmakers. Hij legt uit hoe het werkt en deelt de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de maan.

Een complete maansverduistering

"De maansverduistering ontstaat doordat de aarde precies tussen zon en maan in komt te staan", legt Steenstra uit. "De schaduw van de aarde wordt over de maan geworpen. De zichtbare rode gloed is het gevolg van de interactie van het zonlicht met de aardatmosfeer. Er vindt diffractie vindt plaats, het licht wordt opgebroken en via de aarde op de maan gekaatst."

Hoewel gedeeltelijke maansverduisteringen vaker voorkomen, is een complete maansverduistering zeldzaam, vertelt Steenstra. "En dit is de énige in de 21e eeuw die ook zo lang duurt." Hoe werkt dat precies? "De duur van de maansverduistering hangt af van de afstand van de maan tot de aarde. Ook speelt het mee of de maan in het centrum van de schaduw van de aarde staat", legt de petroloog uit. "Deze bloedmaan heeft precies de optimale omstandigheden, waardoor het een uur en 43 minuten duurt. En dat is behoorlijk lang."

Naast de rode maan is er nóg een reden om vanavond naar de hemel te kijken: sommige planeten zullen namelijk extra goed te zien zijn. Steenstra vertelt dat vooral de planeten Mars, Jupiter, Saturnus en Venus vanavond goed zichtbaar zullen zijn, omdat er minder lichtvervuiling van de maan is.

Maanmeteoriet geeft nieuw inzicht

"Ook interessant is dat er eerder dit jaar een maanmeteoriet is gevonden", zegt Steenstra. Als experimenteel petroloog doet hij onderzoek naar de inwendige samenstelling en de evolutie van de maan. "Dat is interessant, want de maan is een heel mooi natuurlijk laboratorium om planeetvorming en de vroege evolutie van planeten te begrijpen. Omdat de maan al zou oud is - sommige delen van het maanoppervlak zijn rond de viermiljard jaar oud, heeft ze al het bewijs uit die tijd bewaard."

"De meteoriet die gevonden is, komt uit het gebied rond de evenaar van de maan en bevat een bepaalde mineraal die alleen vormt in het bijzijn van water", vervolgt hij. "Dat geeft dus een behoorlijk inzicht in dat er óók op de evenaar van de maan water is of is geweest."

De bloedrode maan komt vanavond om 21:30 uur op en de verduistering zal om 22:22 uur op het beste zichtbaar zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie