appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

'Trump geeft Poetin de goedkeuring waar hij naar snakt'

ANP
dinsdag 17 juli 2018 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Het sluitstuk van de Europa-tour van Trump, de top tussen Donald Trump en Vladimir Poetin, zal waarschijnlijk de boeken ingaan als historisch. De Amerikaanse president gaf gisteren in Helsinki vooral zijn eigen inlichtingendiensten de schuld van de slechte relatie met Rusland. Voor Amerikaanse politici en commentatoren reden om met zwaar geschut te schieten: ‘hoogverraad', ‘imbeciel’, en ‘beschamend’. Daarom in het radioprogramma Spraakmakers vandaag de volgende stelling: Poetin is de grote winnaar van de Europese tour van Trump.

Stand.nl: Poetin is de grote winnaar van de Europese tour van Trump

Rusland-deskundige Helga Salemon onderschrijft de stelling en denkt dat Trump de Russische president een goede dienst heeft bewezen: "Trump geeft Poetin eigenlijk de goedkeuring waar hij naar snakt". Geen woord over de oorlog in Oekraïne, de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, of het neerhalen van vlucht MH17.

Een vijand als Trump

Volgens Salemon een cadeautje: "Dus de Russen wordt het beeld voorgespiegeld dat de Amerikanen weer met ons praten. Onze Poetin krijgt eigenlijk gelijk met alles wat hij gedaan heeft. Het is een grote overwinning voor Poetin eigenlijk."

Het optreden van Trump in Helsinki komt de geplaagde Russische president niet ongelegen: "Het gaat niet goed in Rusland. Het kampt met economische sancties en Poetin moet het hebben van pr-succesjes, net als Trump. Dit is een gigantisch succes naar zijn achterban.” Salemon concludeert: "Met een vijand als Trump heeft Poetin geen vrienden meer nodig".

Amerika B.V. 

Ook speelt Trump volgens de Rusland-deskundige de Russische president geopolitiek in de kaart: "Een belangrijk deel van Poetins agenda is verdeel en heers. Dus al deze problemen komen te pas in zijn kraam. Poetin wil gewoon het westen ondermijnen."

Maar wat bezielde Trump eigenlijk in op zijn tour door Europa? Hij schoffeerde zijn vrienden, de NAVO-partners, de EU en de Britse premier Theresa May ernstig en speelt aartsvijand Rusland in de kaart. Salemon: "Trump reageert niet als een staatsleider maar als de CEO van de BV Amerika. Daarnaast heeft hij een Rusland-onderzoek aan zijn broek. Alles lijkt hem er aan gelegen om het met zand te begraven."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1