Achtergrond
KRO-NCRV

Pan-Europese partij Volt: een liefdesbetuiging aan de EU

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pan-Europese partij Volt: een liefdesbetuiging aan de EU

Klimaatverandering, migratie en politieke vernieuwing. Dat zijn de drie pijlers van de nieuwe pan-Europese jongerenpartij Volt. Zaterdag werd de Nederlandse tak opgericht, onder andere door Laurens Dassen. Hij vertelt erover bij Spraakmakers.

Europese parlementsverkiezingen

Mogen we de partij zien als een enorme liefdesbetuiging aan de EU? "Absoluut", zegt Laurens Dassen. "We zijn een Europese partij en daarmee zijn we meteen vernieuwend. We zijn met 6000 supporters in 28 lidstaten, plús Zwitserland en Albanië, actief. Nu zijn we hard bezig om in elke lidstaat een nationale afdeling op te richten, met als doel volgend jaar gezamenlijk aan de Europese parlementsverkiezingen mee te doen."

Grensoverschrijdende politiek

In Utrecht werd de Nederlandse afdeling opgericht in het bijzijn van meer dan honderd sympathisanten. Volt is gebaseerd op het idee dat politieke zaken als migratie en klimaatverandering grensoverschrijdend zijn en om een Europese aanpak vragen.

Dassen: "Wat je nu ziet is dat het verschil tussen landen dusdanig groot blijft doordat de politiek nationaal is gebleven, waardoor er heel moeilijk een oplossing voor dit soort zaken gevonden wordt. En dat willen wij veranderen. Juist door in elk land vanuit een Europees beleid mee te doen aan de parlementsverkiezingen."

Vernieuwing

Hoe dat er in concreet uitziet? In het geval van migratie is dat op korte termijn zorgen voor een veilige doortocht. En op langere termijn een structurele oplossing vinden op Europees niveau. Tevens is de partij voor één Europees leger. "Dat brengt bepaalde kostenbesparing, maar ook sterkte van de Europese Unie met zich mee", aldus Dassen.

"Ook willen we toe naar een 'smart state'. Daaronder verstaan we dat de overheid nu ingericht is op een systeem van vóór de digitale revolutie. Maar burgers verwachten dat de overheid mee ontwikkelt." Dassen vervolgt: "We moeten meer kijken naar wat de lidstaten van elkaar kunnen leren. In Denemarken hebben ze bijvoorbeeld een prachtig online zorgsysteem. Daar zouden we naar moeten kijken, dat gebeurt nu veel te weinig."

'Een initiatief om te prijzen'

Politiek analist Kees Boonman is ook te gast bij Spraakmakers. Hij noemt Volt een initiatief om te prijzen. "Een muur bouwen om Nederland zoals sommige Nederlandse politici bepleiten is niet meer van deze tijd", zegt hij. "We hebben er allemaal mee te maken, zonder Europa kan je niet. Dat het anders moet, dat het beter moet en dat duidelijker moet, dat is allemaal waar." Boonman voegt toe: "Het initiatief is te prijzen. Maar of het slaagt… Dat is voorspellen."

Ster advertentie
Ster advertentie