Achtergrond
HUMANVPRO

'Veilig Thuis? Nooit van gehoord'

foto: Maaike Jaspersfoto: Maaike Jaspers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veilig Thuis? Nooit van gehoord'

Eritrese vrouwen en kinderen die via gezinshereniging naar Nederland komen, krijgen regelmatig te maken met huiselijk geweld. De vrouwen raken tussen wal en schip. Ze trekken als zogenaamde ‘nareizigers’ meteen in bij hun man en zijn niet in beeld bij de instanties. Formeel moeten ze inburgeren, maar er is niemand die daar toezicht op houdt. Dus leren ze vaak geen Nederlands en zijn ze financieel en sociaal volkomen afhankelijk van hun man. Als ze hem zouden verlaten, moeten ze het land uit, zonder kinderen weliswaar, want die blijven bij hun vader.

Argos volgde enkele maanden de Eritrese hulpverleenster Betty Teklemariam en stuitte op heftige gevallen van huiselijk geweld. Zware lichamelijke mishandeling, verkrachting, kindermishandeling. Als deze vrouwen uiteindelijk wel bij de politie of een hulpverleningsorganisatie terecht komen, weten die er niet goed raad mee.

Anna

In de uitzending horen we het verhaal van twee vrouwen die in deze situatie zitten. Een daarvan, we noemen haar Anna, heeft twee piepjonge kinderen en verblijft in een Blijf van mijn Lijf-huis. Haar man heeft haar geprobeerd te wurgen en mishandelde de kinderen. Anna is gevlucht, maar zij en haar familie worden bestookt door telefoontjes met doodsbedreigingen. Niet alleen van Anna’s echtgenoot, maar ook uit de Eritrese gemeenschap. Eigenlijk wil Anna terug naar het land waar ze zelf een verblijfsvergunning had, maar dat kan niet, want de kinderen moeten dan in Nederland blijven. Haar man heeft het recht om zijn kinderen te zien. Alleen als Anna aangifte doet van mishandeling bij de politie, heeft ze een kans op bescherming, maar ze spreekt geen Nederlands en heeft geen recht op een tolk. Vrijwilliger Betty begeleidt haar door het woud van instanties en helpt haar. Zonder Betty was zij onzichtbaar gebleven, en onvindbaar voor Veilig Thuis en andere hulpverlening.

Argos

Luister elke zaterdag naar Argos: vanaf 14.00 uur op NPO Radio 1.

Geen overzicht

Hoe groot de groep Eritrese vrouwen is die in de problemen komt na de gezinshereniging is niet bekend. Er is geen volledig overzicht bij instanties als Veilig Thuis, IND en Raad voor de Kinderbescherming. En veel vrouwen melden zich ook niet, als het thuis uit de hand loopt. De taalbarriere, afhankelijkheid van het recht op verblijf dat gekoppeld is aan het huwelijk, vrees voor verstoting door de familie en het wantrouwen tegenover overheid en politie spelen hierbij een grote rol.

Minister Koolmees

Minister Wouter Koolmees, die in het kabinet ook verantwoordelijk is voor integratie reageert op de uitzending: "Dit is een verschrikkelijke situatie voor de vrouwen die dit overkomt. Probleem is dat deze vrouwen niet altijd voldoende in beeld zijn bij de betrokken instanties." Ook kondigt de minister verbetermaatregelen aan. "Het gaat hier om huiselijk geweld; dat ligt op het terrein van de ministeries van VWS en Justitie en Veiligheid. Als er sprake is van verkrachting, geweld of andere strafbare zaken is het aan het Openbaar Ministerie om de daders te vervolgen. Maar ik wil hier dus ook iets aan doen vanuit het perspectief van integratie. Ik maak momenteel plannen voor een nieuw inburgeringsstelsel. Daarin regelen we ook dat deze vrouwen sneller en beter in beeld komen bij de gemeente waar ze wonen, zodat die snel aan de slag gaat met hun inburgering. Door het leren van de taal en door hen te helpen bij het vinden van een baan. Zodat ze gaan meedoen in de samenleving. Gemeenten kunnen hier overigens nu ook al werk van maken. Zij hebben namelijk budget voor maatschappelijke begeleiding en het wegwijs maken van nieuwkomers."

Ster advertentie
Ster advertentie