Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Experimenteren met embryo’s: wat mag wel en wat niet?

foto: Nicolas Rivronfoto: Nicolas Rivron
  1. Nieuwschevron right
  2. Experimenteren met embryo’s: wat mag wel en wat niet?

Een belangrijke wetenschappelijke doorbraak deze week: het is Nederlandse onderzoekers gelukt kunstmatige mini-embryo's te maken, die zich in de baarmoeder van een muis kunnen nestelen. Maar kunnen we ook de stap maken naar menselijke embryo’s? Vooralsnog zit de wetgeving in de weg.

Wat doen we nu met de kunstmatige mini-embryo's?

De kunstmatige embryo’s, waarover vakblad Nature deze week publiceerde, werden gemaakt met behulp van stamcellen. Er kwam dus geen ei- of zaadcel aan te pas. Hoewel de embryo’s nog niet helemaal levensvatbaar zijn, kunnen ze bij muizen wel leiden tot tekenen van een vroege zwangerschap.

Geen onderzoek met menselijke embryo’s

Het is een belangrijke doorbraak, die de deur opent voor grote wetenschappelijke ontwikkelingen in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan medische toepassingen om vruchtbaarheidsproblemen te verhelpen, de ontwikkeling van nieuwe anticonceptiemiddelen en het testen van medicijnen.

Toch lijkt dat allemaal nog ver weg. Nu is het embryo-onderzoek bij muizen gedaan, maar de stap naar de mens is nog niet gemaakt. En of dat gaat gebeuren, is nog maar de vraag. In ons land is het namelijk verboden te experimenteren met menselijke embryo’s.

Beperkingen voor wetenschappelijk onderzoek

Dat verbod is veel medische wetenschappers een doorn in het oog. Volgens hoogleraar biomedische ethiek Guido de Wert stelt de huidige wetgeving enorme beperkingen aan medisch wetenschappelijk onderzoek. “Wat nodig is en blijft, is maatschappelijk toezicht, maar wel met iets ruimere voorwaarden”, zegt hij in Nieuws en Co.

Een nieuw onderzoek van onder andere de Universiteit Maastricht en het Hubrecht Instituut gaat de ethische en wettelijke dilemma's rondom de kunstmatige mini-embryo's in kaart brengen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie