appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze virtuele rechtbank bereidt studenten voor op de praktijk

NPO Radio 1
dinsdag 1 mei 2018 | NTR | Bouwe van Straten

De nieuwe virtuele rechtbank PleitVRij gaat rechtenstudenten helpen met het aanleren van pleitvaardigheden. Hard nodig, want studenten hebben binnen hun opleiding maar weinig mogelijkheden om te oefenen, zegt Hedwig van Rossum van de Vrije Universiteit.

Nederlandse Virtual reality-rechtbank moet voor betere juristen zorgen

Dankzij een zojuist toegekende subsidie van het ministerie van OCW is nu ook echt zeker dat de virtuele omgeving er gaat komen. Het samenwerkingsverband van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen gaat in februari 2019 op kleine schaal van start. Een jaar later moeten alle studenten er gebruik van kunnen maken.

"Studenten staan straks in de virtuele rechtszaal live tegenover elkaar om te leren pleiten. Maar dan met een VR-bril op", licht innovatiemanager Onderwijs van de VU Sylvia Moes toe in een mail. "De studenten oefenen nu droog in een onderwijslokaal en hebben vaak geen idee hoe het er echt aan toe gaat in een rechtszaal."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Pitch PleitVRij

Tegelijkertijd kunnen andere studenten op een split screen meekijken en met appjes in real time commentaar geven. Dankzij opnames kunnen studenten achteraf hun eigen pleidooi terugzien. De orde van advocaten en de rechterlijke macht hebben volgens Van Rossum al enthousiast gereageerd, en willen ook meedenken over de uitvoering van het project.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1