Wetenschap & Techniek
EO

Zonlicht weerkaatsen tegen klimaatverandering: slim of levensgevaarlijk?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonlicht weerkaatsen tegen klimaatverandering: slim of levensgevaarlijk?

Komende maand zouden wetenschappers van de universiteit van Harvard een experiment doen in Zweden, waarbij ze een luchtballon op zouden laten om zonlicht tegen te houden. Dit zou moeten helpen tegen klimaatverandering. Onder druk van milieu-organisaties ging dit niet door. Jammer, vindt hoogleraar atmosfeeronderzoek Herman Russchenberg van de TU Delft. "Je moet klaarstaan met technieken om de aarde af te laten koelen", zei hij in Dit is de Dag.

Om de aarde af te laten koelen, kun je bijvoorbeeld zorgen dat wolken witter worden, zodat zonlicht weerkaatst wordt, vertelt Russchenberg. "Van onderop voed je de wolken met zeezout, dan krijg je meer wolkendruppeltjes en dan weerkaats je meer zonlicht en dan warmt de aarde minder op. Je kunt ook stofdeeltjes loslaten in de stratosfeer om het zonlicht tegen te houden", vertelt de professor. Het dimmen van de zon wordt 'geo-engineering' genoemd.

Dergelijk onderzoek is belangrijk, vindt Russchenberg, omdat we op dit moment nog te weinig doen tegen klimaatverandering. "De kans dat de wereld te warm wordt, neemt steeds toe. Als je dan pas gaat starten met onderzoek, ben je te laat. Je moet nu al beginnen, zodat je ze bij de hand hebt."

Brandweerwagen

Collega-hoogleraar internationaal duurzaamheidsbeleid Frank Biermann is een stuk minder enthousiast. Hij vindt dergelijk onderzoek voelen als een plan B, voor als ander beleid mislukt terwijl klimaatbeleid juist nu eindelijk op de agenda staat, stelt hij: "Ik geloof er echt in dat nu het moment is dat we nu écht door kunnen gaan met klimaatbeleid, met al die toezeggingen van Joe Biden, de Chinezen en de Europese Unie en heel veel andere landen." Het dimmen van de zon zou de energie uit het klimaatbeleid kunnen halen, is hij bang voor.

Biermann is hoopvol dat gedragsverandering en de energietransitie de wereld kan redden. "In 1961 zei president Kennedy dat hij een man op de maan wilde en acht jaar later gebeurde het. Ik heb vertrouwen in de mensheid, ik heb vertrouwen in energiebeleid."

Russchenberg vindt echter dat je klaar moet staan voor als het niet lukt. "We gaan nu te langzaam en Afrika en Azië zijn nog volop in ontwikkeling", zegt hij. Er moet veel meer gebeuren en geo-engineering moet onderzocht worden, vindt hij nog altijd: Als een brandweerwagen die klaarstaat om een brandje te blussen."

Wereldregering

Biermann wijst nog op een ander gevaar: als we na dit soort experimenten in staat zijn om de natuur te manipuleren, wie bepaalt dan precies wat we doen? Instituties hiervoor bestaan niet: de Verenigde Naties hebben geen slagkracht. "De enige oplossing is een soort wereldregering", stelt Biermann, "en die gaat er niet komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie