Welke maatregelen kunnen er genomen worden tegen de aanhoudende droogte in Nederland?
- Nieuws
- Welke maatregelen kunnen er genomen worden tegen de aanhoudende droogte in Nederland?
In zo'n waterachtig land als Nederland zou je denken dat we niet te maken zouden krijgen met droogte, maar niets is minder waar. Hoe zit dat? En welke maatregelen kunnen we ertegen nemen? "We zijn ons er niet bewust van dat het schaars is", zegt Niko Wanders, universitair docent Hydrologie aan de Universiteit Utrecht, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
De droogte is al enige jaren een groot probleem en dit jaar is geen uitzondering. Het regent al weken niet en dat kan voor problemen gaan zorgen. Maar wat nou als het tekort zo groot wordt dat bepaalde dingen, zoals het sproeien van de tuin of de carwash, niet meer kunnen? "We hebben een door de wet opgelegde volgorde voor wanneer dingen worden beperkt", vertelt Wanders.
Beperkingen
"Drinkwater is een prioriteit, evenals dat dijken niet doorbreken door de droogte. Dat heet de verdringingsreeks", gaat Wanders verder. De Commissie voor Waterverdeling bepaalt dan welke sectoren eventuele beperkingen opgelegd krijgen. Er zijn ook fases, namelijk geel, oranje en rood. Maar daar is nu nog geen sprake van. "We zitten in het begin van het hydrologisch jaar, dat betekent dat er veel water in de bodem zit en er smeltwater onze kant op komt."
Waarschuwing voor de zomer
Wanders waarschuwt echter wel dat het hard gaat met de watervoorraad. "Dat kan impact hebben in de zomer." De maatregelen die genomen worden, zijn ook niet van de lange adem, aldus de hoogleraar. "De waarschuwing is wel heel vroeg in het jaar." In het geval dat we in een rode fase komen, kan het zo zijn dat de minister-president het water moet rantsoeneren.
Opslagcapaciteit
"We gebruiken als burgers best veel water. We hebben recht op drinkwater. De vraag is of we het moeten blijven toestaan om dat drinkwater voor andere dingen te gebruiken", gaat Wanders verder. Er zijn ook problemen met onze opslagcapaciteit. Hoewel er veel voorraad in de bodem zit, gebruiken we op bepaalde momenten ook te veel water, zoals tijdens het douchen of wanneer we de wc doortrekken.
Oplossingen
Daarom moet er een gedachteverandering plaatsvinden, stelt Wanders. "Heel veel Nederlanders zien om hen heen water, we zijn ons er niet bewust van dat het schaars is. Drinkwater is moeilijk om te maken, dat is een grote uitdaging."
Grootschalige oplossingen zijn "moeilijk" om te realiseren en "kosten heel veel tijd", vertelt Wanders. Maar welke mogelijkheden zijn er eigenlijk? In België wordt de wc doorgespoeld met regenwater. "Dat aanleggen kost veel geld, maar is wel effectief", meldt Wanders. Korter douchen is er ook eentje, aangezien je per minuut zo'n 10 liter verbruikt.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!