Milieudefensie gaat opnieuw in de aanval tegen Shell met nieuwe rechtszaak
- Nieuws
- Milieudefensie gaat opnieuw in de aanval tegen Shell met nieuwe rechtszaak
Milieudefensie neemt de uitspraak van de rechter in een verloren hoger beroep tegen Shell serieus. Het hof benoemde dat het opleggen van een reductiepercentage praktisch niet uitvoerbaar was. Vervolgens suggereerde het hof dat Milieudefensie zich zou moeten richten op het voorkomen van het aanleggen van nieuwe olie- en gasvelden. En dat is precies wat Milieudefensie eist in een nieuwe zaak tegen Shell.
Video niet beschikbaar
"Wij eisen van Shell dat die onmiddellijk stopt met alle nieuwe olie- en gasvelden. Om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen, is ieder olie- en gasveld er één te veel", aldus Donald Pols, directeur van Milieudefensie. Op dit moment heeft Shell de aanleg van 700 nieuwe velden op de planning staan, volgens de aanklager. Dit aantal is nog niet bevestigd door Shell. Er lopen nu dus twee klimaatrechtszaken van Milieudefensie tegen Shell, de cassatiezaak van vorig jaar die nu bij de Hoge Raad ligt en de zaak die ze vandaag aankondigden.
Stoppen met graven
De rechter heeft in het hoger beroep de eis van Milieudefensie niet toegewezen, maar in de onderbouwing van de toespraak zei de rechter dat Shell, en andere grote vervuilers, de individuele verantwoordelijk heeft om bijdrage aan gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Een CO2-reductiepercentage was praktisch niet uitvoerbaar, oordeelde het hof. Milieudefensie wil dat reductiepercentage nog steeds invoeren en de eis is opnieuw meegenomen in de zaak van vandaag. Ze willen dat Shell een 'reductiepad' gaat bewandelen tot 2050 met tussendoelen om de CO2-uitstoot terug te brengen tot nul. De focus bij de nieuwe zaak ligt bij het voorkomen van het aanboren van nieuwe olie- en gasvelden. Pols beredeneert dat met een voorbeeld: "Zoals mijn opa altijd zei: 'Als je vast zit in een gat: dan moet je eerst stoppen met graven.' Dus als we constateren dat wij geen gevaarlijke klimaatverandering willen, dan moeten we stoppen met nieuwe olie- en gasvelden."
Schade voor de Nederlander
De standplaats van Shell is niet meer Den Haag, maar Londen sinds januari 2022. Ondanks dat Shell niet meer in Nederland gevestigd is, kan een Nederlandse rechter nog steeds uitspraak doen over hun handelen. "De zaak baseren we op de schade die aan de Nederlandse burger plaatsvindt. Het maakt niet uit waar het vervuilende bedrijf zit, Nederlanders ervaren er last van door hittegolven, overstromingen, dalende prijzen van woningen en de noodzaak om dijken te verhogen. Om die schade te voorkomen spreken we Shell aan, ook als ze in Londen zitten." Pols heeft vertrouwen in de zaak, ook al is Milieudefensie een kleinere organisatie dan Shell. "Het moment dat de deuren in de rechtszaal achter ons beide dichtgaan, zijn we elkaars gelijken. Dan gaat het om alleen om de inhoud en de feiten." Shell bestudeert op dit moment de zaak die Milieudefensie. Shell zegt dat wat Milieudefensie wil, de energietransitie niet verder brengt.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.