appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wetenchap 2020: AlphaFold voorspelt precies hoe eiwitten zich opvouwen

pxfuel
dinsdag 29 december 2020 | NTR | Redactie

Een van de wetenschappelijke hoogtepunten van 2020 was ongetwijfeld AlphaFold. Wetenschappers bijten zich er al decennia de tanden op stuk. Hoe vouwen eiwitten zich precies op? De kunstmatige intelligentie AlphaFold doet het nu beter dan enig ander mens. De makers hopen dat de doorbraak gaat leiden tot nieuwe medicijnen.

AlphaFold deed mee aan de tweejaarlijkse wedstrijd 'eiwitje vouwen', Critical Assessment of Structure Prediction' (CASP) genaamd. Onderzoeksteams uit de hele wereld proberen daar met hun software de juiste structuur van eiwitten te voorspellen, maar AlphaFold deed ze allemaal in het stof bijten. Het programma voorspelde van zo'n 170.000 eiwitten de structuur in bijna 90% van de gevallen goed.

Ziek door foute vouw

Eiwitten zijn opgebouwd uit ketens van aminozuren. Maar ook al weet je precies welke aminozuren dat zijn, dan weet je nog niet hoe de eiwitten zich opvouwen. En de manier waarop ze zijn opgevouwen bepaalt nu juist voor een belangrijk deel de werking van het eiwit. Verkeerd opgevouwen eiwitten zijn waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van ziekten als Alzheimer, Parkinson en taaislijmziekte.

Het is niet voor het eerst dat de kunstmatige intelligentie van Deepmind de beste menselijke experts overklast. Eerder versloeg AlphaGo de beste menselijke go-speler, en andere software van het bedrijf slaagde er ook al in om borstkanker beter te herkennen dan menselijke doctoren.


Fold it

Wetenschappers hadden eerder al hun toevlucht genomen tot crowdsourcing om het eiwitprobleem op te lossen. Met het programma Fold it kan iedereen thuis proberen om de structuur van eiwitten te achterhalen. De vraag is alleen hoeveel eer daar nog aan te behalen is nu kunstmatige intelligentie het beter doet. 

In deze video legt Deepmind uit hoe ze AlphaFold zover kregen:

Luister ook:

Ad Verbrugge zag de film AlphaGo

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 3 december.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1