appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Drie miljoen Nederlanders hebben moeite met de digitale samenleving

ANP
vrijdag 6 december 2019 | NTR | Redactie Focus

Bankzaken, boodschappen en belastingaangiften: je kunt het zo gek niet bedenken of het is te regelen via internet. Toch lukt het zo'n drie miljoen Nederlanders niet om al die ontwikkelingen bij te benen. De Nationale DenkTank greep dit probleem bij de lurven. Jonge academicus Féline Scheijmans vertelt erover bij nachtprogramma Focus.

Nationale denktenk


Voor veel mensen is het de normaalste zaak van de wereld: even een Tikkie versturen of online je kerstcadeaus bestellen. Maar lang niet iedereen weet zijn weg te vinden in de digitale samenleving. Het gaat om ongeveer drie miljoen mensen, vertelt DenkTank-deelnemer Féline Scheijmans. "Wij vonden dat stiekem best wel veel eigenlijk, drie miljoen Nederlanders." 

Hulp van mensen uit de omgeving

Het is niet zo dat deze mensen allemaal niet weten hoe een computer werkt; sommigen kunnen bijvoorbeeld wel e-mailen en maken gebruik van sociale media. Maar online hun bankzaken regelen of hun belastingaangifte doen vinden ze lastig. 

Het merendeel van die mensen vraagt bij dit soort dingen hulp aan bijvoorbeeld hun kinderen en kleinkinderen. "En wat je dan ziet gebeuren", zegt Scheijmans, "is dat de mensen in hun omgeving ze helpen bij bijvoorbeeld online bankzaken, maar het ze niet leren. Dus als ze dan nog een keer de online bankzaken willen doen, moeten ze opnieuw hulp vragen. En zo blijft dat cirkeltje in stand." 

De Nationale DenkTank  

Elk jaar doet de Nationale DenkTank onderzoek naar een maatschappelijk probleem. Twintig jonge academici met verschillende achtergronden duiken in een vraagstuk en komen met concrete oplossingen. Het thema van dit jaar: Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is?

Websites niet geschikt voor slechtzienden

Ook veel blinden en slechtzienden kunnen moeilijk hun weg vinden in de digitale wereld. Dat komt onder andere doordat verreweg de meeste websites niet geschikt zijn gemaakt voor een schermlezer, een tool waar veel blinden en slechtzienden van afhankelijk zijn als ze sites bezoeken. 

Bedrijven zijn niet verplicht om daar verbetering in aan te brengen, vertelt Scheijmans, maar websites van de overheid moeten binnenkort wel aan allerlei criteria voldoen. Op dit moment voldoet eigenlijk geen enkele overheidswebsite aan alle eisen, dus daar is nog een hoop werk te verzetten.

Op 12 december presenteren de DenkTankers de oplossingen die ze hebben bedacht om de digitale samenleving beter toegankelijk te maken voor iedereen. 

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap  

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus 
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1